Няма да налагат нови забрани, заразените намалели


Няма да налагат нови забрани, заразените намалели
Снимка: iStock

4007

Мерките срещу коронавируса в България са напълно достатъчни. Няма нужда да се разширяват настоящите, нито да се налагат нови ограничения. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на съвместен брифинг със здравни експерти във връзка с разпространението на COVID-19 у нас.

Въпреки че в страната ни са наложени т. нар. "меки мерки", новите случаи намаляват с 9,8% в сравнение с предните две седмици. За сравнение в Кипър те нарастват с 389%, в Естония се увеличават с 346%, в Гърция – със 152%, а в Румъния с 14,3%. Страната ни се включва в общата тенденция да се разболяват все повече млади хора. С 1/4 се увеличават новозаболелите младежи от 15 до 29 г. през юли.

Ситуацията в домовете за възрастни хора е овладяна. Това важи както за Варна, така и за Русе, увери здравният министър. Два града изпревариха София по заразени

За момента няма сериозен натиск върху болниците. Здравните власти имат готовност за разкриване на нови легла за болни с коронавирус, ако се наложи, посочи Ангелов. Директорът на РЗИ Варна ще проведе разговори с директорите на лечебните заведения в града. Медикаменти ще бъдат осигурени чрез БЧК.

Ако имаме под 150 случая на ден, ще бъдат разкрити 2499 легла за консервативно лечение, 2102 за такива без нужда от дихателна реанимация. Ако са от 150 до 300 – 2832, 2435 и останалите за дихателна реанимация. При над 350 положителни проби на дневна база – имаме готовност да разкрием още 8415 легла, 7307 за консервативно лечение, 1108 за дихателна реанимация.

Здравната система е добре оборудвана и може да издържи безпроблемно да издържи през следващите месеци. Имаме хирургически маски за 3 месеца напред, гащеризони за 3 месеца и половина, ръкавици и калцуни за месец и половина, шлемове за 6 месеца, дезинфектанти за 3 месеца, разкри проф. Ангелов.

В момента у нас общия брой на заразените е 12 159, 829 са в болници. 712 са заразените медици. От тях 248 са лекари. 6684 човека са излекувани, 404 са починали. Заразените у нас се удвоиха за по-малко от месец

Стараем се да съсредоточим тежко болните в болници, където има персонал, който може да се справи с тях, каза министърът. Той даде пример с Разлог, където е договорено тежко болните пациенти да се лекуват в болницата в Благоевград.

Министърът даде подробности за двете огнища в старчески домове. Във Варна първият заболял е касиерка, вторият - лекарят на дома, който е на основен трудов договор на летище Варна. В Русе се изследва вероятност заразата да е пренесена през кафене, в което въпреки забраната за свиждания са се събирали обитатели и техни близки. В някои семейства във Варна също има заразени близки, което поражда съмнение, че и там не е спазвана забраната за свиждания.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички