Нов инвестиционен фонд осигурява до 25 млн.лв. за малки и средни предприятия

Нов инвестиционен фонд осигурява до 25 млн.лв. за малки и средни предприятия
Източник: Министерство на икономиката

Нов инвестиционен фонд за рисков капитал бе разписан от министъра на икономиката Емил Караниколов.

Фондът се нарича BrightCap Ventures и е в рамките на Инициативата JEREMIE, управлявана съвместно с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ).

Капиталът на фонда ще бъде в размер на до 25 млн. евро, от които до 20 млн. евро са национални средства, поверени за съвместно управление с Европейския инвестиционен фонд (представляващи рециклиран ресурс от изпълнението на Инициативата JEREMIE), а останалите до 5 млн. евро са частен капитал.

В следващите пет години фондът ще подкрепя малки и средни предприятия от България чрез дялови инвестиции, съобщават от Министерството на икономиката.

„За нас е важно да подкрепим компании, които развиват високотехнологичен продукт с висока добавена стойност“, заяви Караниколов при подписването на споразумението със заместник-директора на ЕИФ Роджър Ханевит и с фонд мениджъра BrightCap за дялово инвестиране в български компании.

Икономическият министър подчерта, че страната ни е една от водещите дестинации по възможности за дялови инвестиции в Европа. От своя страна Роджър Ханевит изтъкна, че България е на второ място по усвояване на средства по плана „Юнкер“ спрямо брутния вътрешен продукт.

Целта на фонда е да подкрепи малки и средни предприятия в начален стадий на развитие, като фокусът е разширен и включва машинно обучение, изкуствен интелект, големи данни, добавена/виртуална реалност, облачни услуги, медтек, финтек, блокчейн и преносни технологии.

3 млн. евро са определени за инвестиции във фаза на акселерация /ускоряване/, с размер на инвестицията до 50 хил. евро, както и опция за последваща инвестиция с таван от 200 хил. евро.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.