Нов срив на турската лира


Нов срив на турската лира
Снимка: iStock/Guliver

76325

Турската лира отново се сгромоляса днес. Така валутата се обезцени до най-ниските нива след кризата през август 2018 г. Това идва на фона на притеснението на инвеститорите за способността на страната да се справи с икономическото и финансовото въздействие на коронавируса, който бързо се разпространява в най-големия град Истанбул.

Лирата спадна до 6,7568 за долар, съобщават турски медии, цитирани от БГНЕС.

Валутата се търгуваше с 0,2% по-ниско на 6,7418 към 10:58 часа местно време. Спадът тази година възлиза на 12%, надхвърляйки загубите от 11% през цялата 2019 г.

Инвеститорите са загрижени, че турските власти ще допуснат лирата да бъде изложена на по-нататъшни спадове, тъй като се стремят да стимулират икономическата активност чрез намаляване на лихвите и централната банка ще използва валутните си резерви, защитавайки валутата.

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа проведе разговор с истанбулските здравни служители и топ лекари, за да обсъди справянето с въздействието на COVID-19 върху най-големия град в Турция, където са концентрирани по-голямата част от пациентите с коронавирус.

Коджа изрази загриженост относно темповете, с които се разпространява вирусът в мегаполиса, който е икономическият и финансов център на Турция. Министърът и лекарите обсъдиха състоянията на пациентите, степента на заетост на интензивните грижи и протоколите за лечение.

Общо 3135 души са тествани положително с коронавируса до сега, увеличавайки броя на случаите до 27 069. Сега Турция е на 9-о място в световен мащаб по инфекции, след като изпревари Швейцария през последните дни.

Правителството въведе пакет за спасяване от 100 млрд. турски лири (15 млрд. долара), за да помогне на икономиката да се изправи на крака и заяви, че здравната система на страната е по-добра в справянето със скока на заразените, отколкото тези в Европа.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички