Нов закон прави Португалия истински рай за работниците


Нов закон прави Португалия истински рай за работниците
Снимка: iStock

8264

Нов закон в Португалия за дистанционна работа прави европейската страна истински рай за работниците. Задават ли се промени в Кодекса на труда?

Когато работник се труди дистанционно, работодателят му няма право да го търси в извънработно време. Компаниите трябва да плащат част от сметките за газ, електричество и интернет, а на шефовете е забранено да ползват цифров софтуер, за да следят какво правят техните дистанционни работници. Това предвижда нов закон за работата от вкъщи – мащабно застъпена след началото на пандемията от коронавирус в света.

Макар да предизвиква основно положителни отзиви, критици на новия закон се притесняват, че заради многото привилегии за работниците определени работодатели изобщо няма да искат да разрешават дистанционна работа. Хората искат да се върнат в офисите, показва проучване в 12 страни

„Законът е зле написан и не отговаря на ничии нужди“, казва Хосе Педро Анакорета, адвокат по труда в PLMJ, една от основните адвокатски кантори в Португалия, предаде БГНЕС.

На много места по света пандемията от COVID-19 ускори и без това започналата тенденция към дигитализация на работата и по-гъвкави работни договорености. На фона на такава внезапна и масивна промяна в заетостта, правителствата се борят да включат работата от вкъщи в своите трудови закони. Тези усилия до голяма степен все още са в начален стадий.

Милиони европейски спряха да ходят редовно на работа в офиса си от март миналата година, за да спомогнат за ограничаване на разпространението на COVID-19. Според различни анализатори това е довело до множество положителни факти, сред които милиони спасени човешки животи – пряко на работниците и косвено на техните близки, до намаляване на разходите на работодателите за наеми и офис консумативи, и др. 

Без обща директива на Европейския съюз за това как законово да се оформи преминаването към по-мащабна дистанционна работа, законодателствата на отделните страни са различни, неравномерни и на парче. По време на пандемията някои страни от Съюза препоръчаха дистанционната работа, а други - като Португалия – направо я въведоха както изискване.

С нарастването на хоум офисите през последните месеци „правото на работниците да прекъснат връзката“ позволяващо на служителите да игнорират служебни позвънявания в извънработно време, бе прието преди пандемията в страни като Германия, Франция, Италия, Испания и Белгия. Сега то се превръща в стандарт. Расте конкуренцията за привличане на дигитални номади

„Работодателят е длъжен да се въздържа от контакт със служителя извън работното време, освен в ситуации от непреодолима важност“, което означава неочаквано или неконтролируемо събитие, гласи новият закон в Португалия. Освен това родителите или лицата, полагащи грижи за деца до осем години, имат право да работят от вкъщи, ако решат, стига видът на работата, която извършват, да е съвместим с работата от разстояние. Глобите за компании, които нарушават закона, достигат до почти 10 000 евро за всяко нарушение.

Подтикнат от пандемията, но предназначен да се прилага в бъдеще, независимо от мерките и локдауните, свързани с COVID, законът може да влезе в сила веднага след 1 декември. Над 10% от обявите за работа са за „хоум офис“

Въпреки това законът породи множество въпроси по детайли, като например трябва ли персоналът да бъде изваден от списъците с имейли на компанията, когато смяната им приключи, и след това да бъде върнат, когато започне отново работа? Какво ще правят европейците, които работят на финансовите пазари и трябва да знаят какво се случва, да речем, в Хонконг, и имат колеги, работещи в различни часови зони? Кой е този, който не трябва да звъни на колега в извънработно време - ръководителят на отдела? Главният изпълнителен директор на компанията? Какво представлява „контакт“ — телефонно обаждане, текстово съобщение, имейл? Тези и други въпроси предстои да бъдат уточнявани допълнително.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички