Нова учебна програма ще помага на младежи да развият свой онлайн магазин


Нова учебна програма ще помага на младежи да развият свой онлайн магазин
Снимка: iStock/Guliver

2775

Все повече българи пазаруват онлайн, което кара и все повече хора да се насочват към бизнес в сферата на електронната търговия. За да получат знания и умения в областта, от огромна полза на тези хора би била новата учебна програма "E-Commerce Success", създадена от Стопанския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски", Българската е-комерс асоциация и други партньори. 

Подобно обучение се прави за първи път у нас. То ще се състои от четири модула, фокусирани върху създаването, маркетирането и развитието на онлайн магазин. Освен че ще получат информация от утвърдени преподаватели, курсистите ще бъдат направлявани и от експерти, които ще бъдат техни лични ментори. Учебната програма е насочена към студенти, предприемачи и служители на компании, които се занимават с е-бизнес. В края ѝ всеки обучаем ще трябва да защити пред комисия практически курсов проект за електронен магазин. Повече подробности за "E-Commerce Success" можете да прочетете ТУК.

Expert.bg се обърна за допълнителни данни около обучението към доц. д-р Тодор Ялъмов, преподавател в Стопански факултет на СУ, и г-н Николай Бакалов от Българската е-комерс асоциация.

Г-н Бакалов и г-н Ялъмов, учебната програма “E-commerce Success”е нещо ново за страната ни. Защо е необходима тя?

Тодор Ялъмов: Електронната търговия дава възможност на младите хора да започнат бизнес практически с бюджет от няколко месечни заплати, да комерсиализират хобито си, да проверят дали предприемачеството е за тях. Електронната търговия намалява транзакционните разходи в бизнеса, увеличава конкуренцията, разширява възможностите на потребителите да избират, намалява цените и има много други положителни ефекти. Нашата нова програма съчетава опита, който имаме в преподаването на „е-бизнес“ и „дигитален маркетинг“ в Стопански факултет от няколко години с разнообразния практически опит на над 30 водещи експерти и предприемачи от Българската е-комерс асоциация. Тя предлага на обучаемите реално преживяване в управлението на електронен магазин, при което реализираната печалба остава за тях.

Първите два модула са по-скоро теоретични, вторите два - практически. Особено важен елемент е включването на индивидуални ментори. Колко важна ще бъде тяхната роля?

Николай Бакалов: Менторите са ключов елемент. Тази концепция не е нова в света, но в България се прилага за първи път, като целта и ефектът ще е, че всеки един от обучаемите ще получи специално и персонално внимание през целия период на обучението. Тоест, на всички възникнали въпроси и колебания от лекциите ще има ежедневно кой да отговори, насочи и помогне. Реално, персоналните ментори са ключова част от обучението, която добавя стойност в целия процес.

Подходяща ли е учебната програма за хора без никакъв предишен опит?

Тодор Ялъмов: Програмата не предполага да знаете да програмирате, нито да сте специалист по маркетинг, но се очаква да сте поръчвали стоки или услуги по интернет като потребител. Предишният работен опит, особено в работа с клиенти, винаги е плюс, но не е задължителен. Това, без което не може, е желание да се развивате в тази област – независимо дали искате да станете предприемач или да изберете кариера в голяма компания, която се занимава с електронна търговия.

Какви идеи за проекти би Ви се искало да видите, какво би Ви впечатлило?

Тодор Ялъмов: Всяка година се впечатлявам от около 10-15% от студентите ми, които започват свой бизнес в много различни сфери (най-често с електронна търговия) или правят иновации като част от курсовите си работи. Софийски университет е готов да подкрепи някои от най-мотивираните курсисти, които ще започнат свой бизнес като им даде възможност за допълнително обучение в чужбина (Европа, САЩ, Израел и Сингапур) през юли и август с отпуснати стипендии до 1100 евро месечно при утвърдени предприемачи по програмата "Еразъм" за млади предприемачи.

Доколкото имате впечатления, нараства ли интересът на младите хора у нас към е-комерс областта?

Тодор Ялъмов: Разбира се. Младите са естествени иноватори, опитват всичко ново и много по-лесно от по-възрастните решават, че могат да стартират глобален бизнес, че могат да се конкурират с най-добрите от цял свят. Не съществува съвременен нов бизнес, който да няма в себе си е-комерс.

Подобно обучение вероятно би било доста полезно и за някои действащи е-търговци в България. Какво според Вас има нужда от подобрение в сектора?

Николай Бакалов: Да, за тези, които скоро са стартирали, ще е безценно. За тези, които от години се занимават с онлайн, би било полезно, ако искат да обучат ефективно новите си кадри и/или да си „сверят часовника“. И все пак, всичко казано до тук би било напразно, ако не е подкрепено и подсигурено от адекватни регулации за онлайн бизнеса. Няма как да не вметна, че заради наредба 18 сме изправени пред казуса силно да се ограничат начините на плащане с наложен платеж и банкови карти за онлайн потребителите, да намалее интересът към онлайн бизнеса в България и ако има все още оптимисти, те просто да „изтекат“ в други държави. Моето лично и категорично мнение е, че в този си вид тази наредба убива не само настоящето, но и бъдещето на онлайн бизнеса в държавата ни.

Ако трябва да определите трите най-важни фактора за успешен електронен бизнес, кои биха били те?

Николай Бакалов: Държавни регулации, създаващи благоприятна среда за развитие за електронния бизнес, образование и позициониране.

Съветът ви към бъдещите курсисти? Какво да дадат от себе си и какво да вземат за себе си по време на обучението?

Николай Бакалов: Теоретичната част е само „върха на айсберга“. Курсистите ще получат знания от експерти в областта, но в практическата част, под ръководството на ментора си, ще зависи само от тях какво ще дадат от себе си, как ще развият персоналния си проект и какви практически изводи ще вземат за себе си. Бих ги посъветвал да приемат на сериозно развитието на личния си онлайн магазин по време на обучението, защото той би могъл да бъде солидна основа за бъдещ и/или промяна в текущ такъв.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички