Нови промени защитават работниците при неизплащане на заплати


Нови промени защитават работниците при неизплащане на заплати
Снимка: БГНЕС

4316

Депутатите приеха промени в Кодекса на труда, предоставящи допълнителна защита на работниците в случаите на неизплатени заплати.

Законопроектът е внесен от всички парламентарни групи. „За“ промените на първо четене гласуваха 138 народни представители, „против“ - 0 , „въздържали се“ - 1, с което те бяха приети.

С предвидените в Кодекса за труда измененения се засилват правомощията на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, като се предоставят правомощия да се извършват проверки по повод изплащането на трудови възнаграждения и обезщетения след прекратяване на трудови правоотношения. Съгласно промените работодателите, които дължат възнаграждение и обезщетение на работниците си няма да могат да участват в процедури по обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители, пише "Фокус".

По време на дебатите по законопроекта депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова заяви, че пакетът от промените в Кодекса на труда заслужават адмирации и трябва да бъдат подкрепени. Според нея това е първата крачка към решаването на този важен проблем. По думите й решенията по казуса трябва да са консенсусни. В рамките на дебата народният представител от БСП Георги Гьоков заяви, че парламентарната му група ще подкрепи тези предложения, защото са добри и са настоявали за тях.

Според него промените в Кодекса на труда обаче не решават проблема с неизплатени заплати докрай. По думите му промените не прекратяват практиката при натрупани задължения към работниците фирмите да се прехвърлят.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички