Нови санкции: ЕК предложи черни списъци и забрана за руски внос за 7 млрд. евро


Нови санкции: ЕК предложи черни списъци и забрана за руски внос за 7 млрд. евро
Снимка: iStock

1758

Европейската комисия предложи осми пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Те включват по-строги търговски ограничения за вноса, повече отделни черни списъци и таван на цените на петрола за трети страни, съобщава Reuters. Какви са щетите за Русия от западните санкции?

Предложението ще бъде изпратено до 27-те страни членки на блока. Пред тях обаче стои предизвикателството да преодолеят различията си, за да приложат новите санкции към седемте пакета, наложени на Русия досега.

Преди дни Унгария заяви, че няма да подкрепи нови енергийни санкции на ЕС срещу Москва. Макар че в началото на война показа единство с Брюксел, с времето страната, управлявана от Виктор Орбан, започна все по-ясно да показва несъгласие. През лятото премиерът заяви, че с наказателните си мерки срещу Русия блокът всъщност "се е прострелял в белите си дробове". След ултиматум от САЩ: Турските банки се отказват руската платежна система "Мир"

Колкото повече продължава войната в Украйна, толкова повече се задълбочава и енергийната, и икономическата криза, което пропуква твърдата позиция на държавите членки спрямо Русия. Затова и гласуването на новия пакет санкции може да отнеме повече време.

Какво включват новите санкции?

Ако бъдат приети, се очаква да лишат Москва от допълнителни 7 млрд. евро приходи. Санкции ще бъдат наложени на още 1300 лица и компании. Въвежда се и забрана граждани на държави от ЕС да участват в управителни органи на руски компании.

Целта на Брюксел е да предприеме мерки срещу хората, които се опитват да заобикалят ограниченията. Фон дер Лайен обясни, че ще бъде създаден списък за подобни нарушители. "Например, ако купуват стоки в ЕС, транспортират ги до трети страни и след това до Русия – това ще е заобикаляне на нашите санкции и тези лица може да бъдат вкарани в списък. Смятам, че това ще има голям ограничаващ ефект", обясни председателят на Еврокомисията. Пет страни от ЕС настояват за забрана на вноса на диаманти от Русия

По думите ѝ новите мерки ще отслабят допълнително руската икономика и така ще се намалят възможностите на руския военнопромишлен комплекс. От Брюксел се надяват това да стане чрез ограничаване на достъпа до авиационно оборудване, електронни компоненти и специфични химични субстанции. Руската икономика няма да се върне до предвоенните си нива преди 2030 г.

Фон дер Лайен подчерта, че ЕК не приема "фалшивите референдуми, нито какъвто и да е вид анексиране. Решени сме да накараме Кремъл да плати цената за тази по-нататъшна ескалация", заяви тя.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Под секрет: Русия очаква дълга и дълбока рецесия заради войната

Войната на Путин унищожи 15 години растеж на руската икономика

Русия: Задава се най-тежкият икономически срив от десетилетия

Русия тайно моли Запада да сложи край на войната в Украйна

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички