Новото испанско правителство вдигна пенсиите

Новото испанско правителство вдигна пенсиите
Източник: Getty

Новото ляво правителство на Испания одобри повишаване на пенсиите с 0,9% през тази година. Решението беше взето на първото заседание на кабинета, предаде БГНЕС.

11-те милиона пенсионери в Испания ще получат увеличение от 0,9% през 2020 г., което е равно на очаквания ръст ан инфлацията, за да се гарантира, че "не губят покупателна способност", заяви лидерът на социалистите Педро Санчес на пресконференция след одобряването на мярката.

Ако процентът на инфлацията се окаже по-висок от 0,9 на сто, пенсионерите ще получат плащане в началото на 2021 г., за да бъдат компенсирани за разликата, добави той.

Пенсиите в Испания спряха да се свързват с инфлацията през 2014 г. като част от мерките за икономии, въведени от консервативния предшественик на Санчес - Мариано Рахой по време на финансовата криза в страната.

Повишаването на пенсиите в съответствие с инфлацията беше една от мерките, включени в коалиционното споразумение, подписано между социалистите на Санчес и партията "Подемос" (която е срещу икономиите) след повторните парламентарни избори през ноември.

Санчес, на власт от юни 2018 г., отново положи клетва като премиер миналата седмица, като стана глава на първото коалиционно правителство на Испания от 30-те години на миналия век.

През последните години пенсионерите организират редовни улични протести с искане за по-високи пенсии.

Застаряващото население на Испания и намаляващата раждаемост предизвикаха опасения от потенциални сериозни проблеми с пенсиите и доведоха до призиви за реформа на системата.

Санчес заяви, че неговото правителство ще работи за осигуряване на "устойчива"пенсионна система.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.