Ню Йорк оглави топ 100 на финансовите центрове, София за първи път в класацията

Ню Йорк оглави топ 100 на финансовите центрове, София за първи път в класацията
Източник: iStock/Guliver

Ню Йорк е водещият финансов център в света според индекса на компанията за финансови консултации Z/Yen Group.

Американският град изпревари британската столица Лондон, която пада до второто място. Сред причините за това е предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз, което ще доведе до множество промени във финансовия сектор, уточнява Reuters. Редица компании вече обявиха, че възнамеряват да преместят централите си в други градове.

На третата позиция се нарежда Хонконг, следван от Сингапур и Шанхай. Челната десетка се допълва още от Токио, Сидни, Пекин, Цюрих и Франкфурт.

За първи път и София попада в топ 100 на световните финансови центрова. Столицата ни обаче е чак на 97-о място, като след нея са само Атина, Тринидад и Тобаго и Далян.

Европейските столици като цяло се представят добре. Париж се е изкачил с едно място спрямо миналогодишната класация до 23 позиция, Амстердам от 50-и е станал 35-и, Виена е подобрила класирането си от 64-то до 51-во място, а Брюксел - от 62-ро до 54-то.

Големи германски градове като Мюнхен и Хамбург падат надолу в подреждането.

В Източна Европа с най-добри позиции е Талин (52-ри, след Виена, но преди Мадрид и Брюксел). Следват Варшава (66-а, 21 места надолу), Будапеща (71-ва), Прага (74-та).

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.