ОББ и Mastercard® дариха средства на 8 болници в страната


ОББ и Mastercard® дариха средства на 8 болници в страната
Снимка: ОББ

2940

Обединена българска банка (ОББ) и Mastercard® дариха безвъзмездно близо 120 000 лв. на8 болници в страната за борбата с COVID-19 пандемията. Средствата са събрани от две инициативи, проведени през месец април, и бяха разпределени между болнични заведения, ангажирани в лечението на коронавирус в Благоевград, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Видин, Русе и Варна.

"В началото на извънредното положение заедно сMastercard® направихме дарение от 200 000 лв. на Военно-медицинска академия (ВМА) за модернизиране на специализираната лаборатория, в която се извършваха голяма част от тестовете на коронавируса. Като следваща стъпка искахме да помогнем на големите болници в цялата страна, които също приеха за лечение голям брой случаи. Радвам се, че успяхме да съберем значителна сума, като същевременно увеличихме потреблението на алтернативни дигитални канали, които позволяват пълноценно използване на банкови и финансови услуги при пълно спазване на изискванията за социална дистанция. Така ползата за обществото е двойна", коментира Петър Андронов, главен изпълнителен директор на ОББ и кънтри мениджър на KBC Груп в България.

В периода 1-30 април 2020 г. ОББ реши да дари таксите си за левови преводи през мобилното банкиране ОББ Мобайл с цел да насърчи повече хора да останат по домовете си и да извършват основни банкови операции от вкъщи като алтернатива на посещението в банков клон. Като допълнителна мярка за ограничаване на разплащането в брой, което може да бъде предпоставка за разпространение на коронавирус, ОББ и Mastercard® обявиха съвместна инициатива. Отново през целия месец април всяка транзакция, извършена с карта Mastercard®, издадена от ОББ, добавяше средства към общата сума на дарението.

Общата сума, събрана от двете инициативи, е 117 351,65 лв. Средствата бяха разпределени поравно между осем болници в осем големи региона на страната – Пловдив, Габрово, Стара Загора, Благоевград, Варна, Бургас, Видин и Русе:

- Клиниката по Инфекциозни болести на УМБАЛ "СВ. ГЕОРГИ" ЕАД, гр. Пловдив

- МБАЛ "ТОТА ВЕНКОВА", гр. Габрово

- УМБАЛ "ПРОФ. Д-Р СТОЯН КИРКОВИЧ" АД, гр. Стара Загора

- МБАЛ "БЛАГОЕВГРАД" АД, гр. Благоевград

- Първа и Втора инфекциозна клиника на УМБАЛ "СВ. МАРИНА" ЕАД, гр. Варна

- УМБАЛ Бургас, гр. Бургас

- МБАЛ "СВ. ПЕТКА: АД, гр. Видин

- МБАЛ "КАНЕВ" АД, гр. Русе

"Приоритет на Mastercard е да допринася на локално ниво, да подпомага и включва застрашени и изолирани групи хора и да оказва въздействие в условия на безпрецедентна криза, посредством глобалните си възможности, технологиите и решенията за защита и сигурност на хората. За нас е важно да дарим и да сме ангажирани заедно – с картодържатели и партньори – в модернизация на медицината и защитата на хората на първа линия, с които всички сме свързани в една система, в една общност", допълни Ваня Манова, мениджър на Mastercard® за България, Северна Македония, Албания и Косово.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички