Областните болници ще последват общинските, прогнозират от БЛС

Областните болници ще последват общинските, прогнозират от БЛС
Източник: iStock/Guliver

Областните болници ще последват съдбата на общинските, ако не се вземат спешни мерки в системата на здравеопазването. Това прогнозира председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев пред БНТ.

По думите му първото, което трябва да се предприеме е преостойностяването на клиничните пътеки и отчитане на спецификата на всеки регион.

"Проблемите са натрупани от десетилетия и всеки знае за какво става дума. Неизплатените дейности формират дългове и започваме да говорим за лош мениджмънт. 11 години приходите не мърдат и накрая отиваме и обвиняваме колегите4, допълни още той.

Българският лекарски съюз вече е предложил решение на проблема с общинските болници. Според Грозев трябва да има диференциация, структурни промени и някаква реформа. Общинските болници и част от тях имат своето място в системата на здравеопазването.

"Проблемите в общинското здравеопазване се мултиплицират навсякъде. И на областно ниво, и на университетско ниво, изобщо цялата болнична помощ. Не много по-различно е и в извънболнична помощ", каза още д-р Грозев.

"Общото решение на УС на БЛС и на всички експерти е, че не може да с допуска поголовно увеличение, трябва да има известна диференцираност и то там, където клиничните пътеки десетилетия не са претърпели никакво развитие", коментира д-р Грозев.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.