Обсъждат варианти при одържавяване на рафинерията на "Лукойл" в Бургас


Обсъждат варианти при одържавяване на рафинерията на "Лукойл" в Бургас
Снимка: Лукойл Нефтохим Бургас

4154

"Лукойл България" има нов управител, показва справка в Търговския регистър. Иво Гуидо Хоскенс е вписан като нов управител на компанията. Той ще смени Андрей Матюхов, който заемаше поста малко повече от две години.

Хоскенс е белгиец и от октомври 2021 г. е работил за "Литаско", търговско поделение на "Лукойл", базирано в Швейцария, като директор, отговарящ за търговията на дребно в Европа и САЩ. Преди това 21 години е бил директор в "Лукойл", отново отговарящ за продажбите на дребно.

Нова глоба за "Лукойл" готви КЗК, засега не казва колко голяма

Междувременно бяха обсъдени подробностите в случай че рафинерията на "Лукойл" в Бургас бъде одържавена. Това стана на среща на Консултативния съвет за сътрудничество между държавните органи и лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход към министъра на икономиката и индустрията.

Трябва да бъде уточнен броят на управителите, ако България поеме управлението на рафинерията на "Лукойл Нефтохим" в Бургас. Около това мнение се обединиха участниците.

По закон управителите трябва да са до трима души, отделно следва да се уточнят критериите и условията, на които трябва да отговаря човек, който ще стане управител - не само за рафинерията в Бургас, но и за "обектите от критичната инфраструктура".

А служебният икономически министър Никола Стоянов уточни: "Тази група ще детайлизира и обектите от критичната инфраструктура, за управлението на които би се наложило да бъде създадена тази длъжност, защото законът предвижда тази разпоредба да се прилага не само към бургаската рафинерия". Освен това, Стоянов предупреди, че "държавата трябва да е подготвена и да реагира в рамките на часове, ако ситуацията го налага".

 

 

 

 

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички