Огромна реколта от пшеница в Добруджа


Огромна реколта от пшеница в Добруджа
Снимка: iStock/Guliver

17351

Изключително високи добиви от ечемик и пшеница реализираха зърнопроизводителите в Добруджа. Засетите площи с есенните култури обхващат 1,3 млн. декара за пшеницата и 500 000 декара за ечемика. Добра реколта е прибрана и от рапицата. Очаква се реколтата от зърно да е 4,2 млн. тона

Средният добив на пшеницата е от 618 кг за декар, сочат данните на Областната дирекция по Земеделие в Добрич. По думите на председателя на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова този добив е два пъти по-висок в сравнение с миналата стопанска година. "На някои места има уникални добиви – 800-900 кг пшеница на декар. Има места с добиви от порядъка на 500 кг", разкрива Жекова пред БНР.

Средни добиви от пшеница в агростанциите към Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) също са по-високи от миналогодишните: 550 кг/дка в агростанция Долни чифлик, 667 кг/дка – в Карнобат и над 750 кг/дка – в Генерал Тошево. По-богата зърнена реколта тази година се отчита и в оперативния анализ на Министерството на земеделието.

Ситуацията е коренно различна от тази през миналата година, когато зърнопроизводителите се оплакваха от сушата и слабата реколта, а добивите от трите основни култури – пшеница, слънчоглед и царевица бяха трагични. Заради огромните загуби от бранша поискаха сваляне на рентите.

Притесненията в момента са свързани с екстремните температури и липсата на дъждове и как те ще повлияят на царевицата и слънчогледа. "На моменти имаше температура на почвата от 38-39 градуса. Тотално няма влага в почвата в момента – на 0%", споделят от бранша. Румъния все още произвежда най-много слънчоглед в ЕС

Развитието на земеделските култури в по-голямата част от полските райони ще протича при задълбочаващ се дефицит на почвена влага, предупреждават от НИМХ в своята агропрогноза.

Почвените запаси от влага в Южна България са необичайно ниски за тази част от лятото, така че ще е нужно допълнително поливане на царевицата и слънчогледа, които тепърва се развиват.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички