ОИСР: Последиците от войната в Украйна и инфлацията продължават и през 2023 г.


ОИСР: Последиците от войната в Украйна и инфлацията продължават и през 2023 г.
Снимка: iStock

3817

Световната икономика остава помрачена заради войната в Украйна, сочи доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която намали почти всички свои прогнози за растеж на страните от Г-20 за 2023 г., съобщава Bloomberg. На фона на влошената икономика ОИСР очаква лихвените повишения от централните банки на развитите страни да продължат и през следващата година. Moody's намали прогнозата за икономическия растеж в САЩ и Европа

Според организацията, базирана в Париж глобалната икономика ще се разшири едва с 2,2% през 2023 г. Тя намали прогнозите за БВП на страните от Г-20, като само за Индонезия има умерено по-висока перспектива.

Много държави от групата са изправени и пред силно ускорена инфлация.

„Световната икономика е ударена. Светът, и по-специално Европа, поема цената на войната в Украйна и много икономики са изправени пред трудна зима“, подчертава ОИСР в своите прогнози.

Прогнозата предоставя бърз моментен поглед върху синхронизирания шок, произтичащ от войната в Украйна и последвалата енергийна криза, разраснала се до криза в разходите за живот.

Големите централни банки повишиха основните си лихви по-рано този месец, като прибавиха общо над 2000 базисни пункта в опит да овладеят инфлацията. Според ОИСР обаче това все още не е достатъчно, за да се успокоят цените.

Според доклада ускорената инфлация остава проблем в редица икономики. „Нужни са по-нататъшни увеличения на лихвените проценти в повечето големи икономики, за да се закотвят инфлационните очаквания и да се гарантира, че инфлационният натиск ще се намали трайно“, смятат от ОИСР. UBS: Еврозоната вече е в "не много дълбока" рецесия заради енергийната криза

Ударът по икономическия растеж е особено видим в Европа. Сега ОИСР прогнозира БВП на Германия, най-голямата икономика в региона, да се свие с 0,7% през 2023 г.

„В Европа много икономики вероятно ще отчетат в най-добрия случай слаб растеж през втората половина на 2022 г. и първото тримесечие на 2023 г., преди известно подобрение през остатъка от 2023 г.“, сочи докладът. Представители на ОСИР прогнозират спад в краткосрочен план на БВП в Германия, Италия, Великобритания и общ за еврозоната, „като се има предвид съпротивлението, упражнявано от намаляващите реални доходи на домакинствата и смущенията на енергийните пазари“.

Освен това ОИСР подчерта „значителната несигурност“ около прогнозите, тъй като те не предполагат допълнителни вълни на COVID-19, нова ескалация или разширяване на войната в Украйна или увеличаване на натиска върху енергийния пазар.

„Нивата на запълване на газохранилищата в ЕС бяха повишени значително през тази година и сега достигат средно между 80-90% в повечето държави членки. Но дори на това ниво може да няма достатъчно обеми, за да се гарантира, че търсенето през една нормална зима може да бъде посрещнато, без нивата на съхранение на европейския газов пазар да бъдат тласнати под ефективните оперативни нива“, се посочва още в доклада. Водещ банкер: Европа и САЩ ще изпаднат в рецесия

Недостигът на горива, особено на газ, може да понижи икономическия растеж в Европа с още 1,25 процентни пункта през 2023 г. и да ускори инфлацията с над 1,5 процентни пункта, предизвиквайки целогодишна рецесия през 2023 г. в много страни, като растежът "ще бъде отслабен през 2024 г.", заключва ОИСР.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Светът навлиза в рецесия, за да избегне още по-опасната стагфлация

Предстои ни стагфлация: Защо и кога ще дойде

Инфлацията в еврозоната се развихри до нов рекорд

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички