OMV оспорва глобата за "Северен поток 2", влага още пари в него


OMV оспорва глобата за "Северен поток 2", влага още пари в него
Снимка: Nord Stream 2

4243

Австрийската компания OMV ще обжалва глобата от антимонополната комисия на Полша, наложена заради участието ѝ в газопровода "Северен поток 2". Това обяви ръководителят на OMV Райнер Зееле на пресконференция, представяща финансовите резултати на компанията.

Компанията е в недоумение от санкцията на полския регулатор, която според нея няма никакво правно основание, ще я обжалва пред съда и няма да предвиди средства за нея.

В началото на октомври Полската служба за конкуренция и защита на потребителите (UOKiK) глоби с общо 234 млн. злоти (около 60 млн. долара) 5-те големи европейски компании, участващи във финансирането на проекта. Регулаторът санкционира още по-сурово руския гигант "Газпром", който е основната движеща сила зад газопровода, като го глоби с 29 млрд. злоти (7,61 млрд. долара).

"Северен поток 2" създава заплаха за доставките на природен газ за Полша, засилва икономическата зависимост на Европа от руския газ и ще повиши цената на газа, твърдят от антимонополния орган.

OMV вече е отпуснала около 730 млн. евро от обещаните 950 млн. евро за изграждането на газопровода, но още е твърде рано да се говори за възвръщаемост на инвестициите, посочи Зееле. Европа се нуждае от все по-сериозен внос на газ, а "Северен поток 2" е перфектна възможност за свързването ѝ с огромните руски запаси от газ, смятат от австрийската компания.

"Северен поток 2" се ръководи от "Газпром" и е на стойност 11 млрд. долара, а половината от финансирането се осигурява от германската Uniper, подразделението на BASF – Wintershall, петролният гигант Shell, австрийската OMV и френската Engie. Проектът е изцяло частен, дава работа на европейските компании и ще донесе само ползи, но не и разходи за европейските граждани, смятат от OMV.

Чрез "Северен поток 2" ще се прекрати украинския монопол

През март германската Wintershall обяви, че до момента е превела около 75% от нейния дял от 950 млн. евро, или приблизително 712 млн. евро. През май стана ясно, че Uniper инвестира 700 млн. евро за финансиране на газопровода.

Завършването на проекта се забави заради редица проблеми от регулатори в различни държави, заплахите и санкциите на САЩ и съпротивата на Полша и Украйна.

"Северен поток 2" включва изграждането на газопровод с две тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Това е достатъчно газ, за да задоволи нуждите на над 26 млн. европейски домакинства за една година. Към днешна дата газопроводът е завършен на 93%. Изграждането беше спряно в края на декември 2019 г., след като швейцарската компания Allseas отказа да полага тръбите поради възможни санкции от САЩ.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички