ООН: Действията на Фед са "неразумен хазарт" и могат да вкарат световната икономика в рецесия


ООН: Действията на Фед са "неразумен хазарт" и могат да вкарат световната икономика в рецесия
Снимка: iStock

6746

Действията на Федералния резерв на САЩ за агресивно затягане на паричната политика накараха щатския долар да поскъпне до невиждано ниво от няколко десетилетия насам, като оказва внушителен натиск върху валутите по света. Агенция на Организация на обединените нации (ООН) да предупреждава, че тези действия, заедно с политиката на други централни банки, застрашават световната икономика от рецесия, предава CNN Business. Поредно агресивно повишаване на лихвата от Федералния резерв на САЩ

Според нов доклад на Конференция на ООН за търговия и развитие затягането на паричната политика, с цел да се овладее ускорената инфлация, може да нанесе по-сериозни щети по света, отколкото финансовата криза от 2008 г. и COVID-19 пандемията през 2020 г. ООН: Пандемията ще ощети световния туризъм с 2 трилиона долара през 2021 г.

Агенцията изчислява в своя доклад, че всяко увеличение на лихвите с един процентен пункт от Фед, може да понижи икономическата продукция на други развити страни с 0.5% в следващите 3 години. Ударът за по-слабо развитите страни може да бъде дори по-голям – спад от 0.8% за същия период.

Силният долар прави по-скъп вноса на основни стоки за страните като храни и горива. Той удря особено сериозно по-бедните страни, които трябва да плащат дълговите си задължения, деноминирани в щатски долари. 

Според доклада увеличението на лихвените проценти в САЩ само през тази година може да свие бъдещите приходи на развиващите се страни с 360 млрд. долара заради поскъпването на щатския долар. Органът на ООН нарича действията на Фед "неразумен хазарт" с животите на по-малко сполучливите.

Ако централните банки не приложат подходящо разбиране, страните с нововъзникващ пазар могат да изпаднат в серия от дългови кризи, както и в извънредни ситуации в здравеопазването и климата. Конференцията на ООН за търговия и развитие се присъединява към нарастващата група от организации, притеснени за световния икономически климат. Европа - на прага на рецесия. Какъв е рискът за България?

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас предупреди, че "перфектна буря" от стагфлация и световна рецесия може да прекрати периода на икономическо развитие. Директорът на Световна търговска организация Нгози Оконджо-Иуеала също прогнозира, че светът се доближава до рецесия.

МВФ наскоро понижи икономическите си прогнози за 2023 г., а Централната банка на Индия обяви в края на миналата седмица, че световната икономика може да я очаква шок заради паричната политика.

Според генералния секретар на ЮНКТАД Ребека Гринспан понижаването на инфлацията може да стане и чрез други методи. Държавите могат да наложат данък върху неочакваните печалби – еднократен налог за индустрии, отчитащи необичайно високи печалби, като петролни и газови компании, например. "Все още има време за отдръпване от ръба на рецесията", категорична е тя. Икономиката навлиза в тежък период, заплашва ни стагфлация

ЕК предложи да се наложи подобен данък върху печалбите на някои петролни и газови компании, но е малко вероятно Конгресът на САЩ да прибегне до нови данъци, предвид междинните избори през ноември.

Докладът на звеното на ООН едва ли ще промени намеренията на централните банкери. Според зам.-председателят на Фед Лейл Брайнард докато по-силният щатски долар упражнява инфлационен натиск по света, преждевременното оттегляне от борбата с инфлацията би имало по-лоши последици.

"Ако не бъде овладян, този инфлационен натиск може да се окаже изключително разрушителен за глобалния растеж и благосъстоянието", твърди Робърт Хан, главен икономист на Eurasia Group. Светът навлиза в рецесия, за да избегне още по-опасната стагфлация

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Тежка рецесия удря Европа, ако Русия наложи газово ембарго

JP Morgan прогнозира рецесия в еврозоната заради задаваща се газова криза

Икономисти: Рецесията е все по-възможен сценарий в еврозоната

Най-голямата европейска икономика е на ръба на рецесия

ОИСР: Последиците от войната в Украйна и инфлацията продължават и през 2023 г.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички