Опасност: Безработните в САЩ наближават 40 милиона


Опасност: Безработните в САЩ наближават 40 милиона
Снимка: iStock

5564

Нови 2,4 млн. американци са подали молби за социални помощи за безработни в рамките на последната седмица, въпреки опитите на множество щати да подновят икономическата активност с надеждата, че епидемията в страната скоро ще бъде овладяна. Това пише британското издание The Guardian, цитирано от Агенция "Фокус".

Последните числа на Министерството на труда показват, че близо 39 млн. американци са загубили работата си в последните 2 месеца. Броят на хората, които губят работата си ежеседмично намалява, но въпреки това подобни нива на безработица не са били регистрирани в САЩ от Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

По-рано министърът на финансите Стивън Мнучин заяви, че очаква безработицата да продължи да се покачва на фона на епидемията, но в същото време предупреди за "непоправими щети" върху икономиката, ако карантината продължи твърде дълго.

Седмичната статистика за хората подали молби за социални помощи не винаги дават точна информация за ситуацията с безработицата. Документът представлява само молба за социална помощ, но не всеки човек, който загуби работата си незабавно подава подобно заявление.

Според информацията безработицата в САЩ в момента 14,7% - най-високото ѝ ниво от началото на пандемията. Според много икономисти обаче истинското число е по-високо, а безработицата може да достигне до 20% и повече в края на кризата.

Повечето американски щати вече премахват ограниченията за борба с коронавируса до известна степен, макар че според статистиките американците все още са притеснени да се върнат на работа и много бизнеси остават затворени.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички