ОПЕК: "Златният век" на шистовия петрол от САЩ приключи

ОПЕК:
Източник: iStock/Guliver

Министрите на Организацията на страните износителки на петрол смятат, че "златният век" на производството на шистов петрол в САЩ е приключил. Това съобщи агенция Bloomberg, позовавайки се на източници в ОПЕК.

Според членовете на организацията през 2020 г. растежът в производството на шистов петрол в САЩ ще се забави в сравнение с предходния период.

Същата оценка, изтъква агенцията, имат и търговците на петрол. Анализаторите на Vitol Group очакват, че производството на петрол в САЩ от декември 2019 г. до декември 2020 г. ще се увеличи със 700 хиляди барела на ден, в сравнение с увеличение от 1,1 милиона барела от края на 2018 г. до края на 2019 г.

Забавянето на растежа обаче не означава неговото отсъствие. Докато американските независими компании, които добиват шистов нефт, обявяват намаляване на разходите, големите играчи вероятно ще продължат да увеличават производството си, отбелязва Bloomberg.

Освен това най-големият проблем за страните от ОПЕК не е американският шистов нефт, а цялостното увеличение на производството на черно злато в страни като Бразилия и Норвегия, подчертава агенцията.

Споразумението на ОПЕК и редица страни извън организацията (ОПЕК +) за намаляване на добива на петрол е в сила от началото на 2017 г. Действието му многократно се удължава и условията са се променили.

В момента споразумението предвижда намаляване на производството с 1,2 млн. барела на ден от нивото от октомври 2018 г., от които 228 000 барела са в Русия, и е валидно до края на март 2020 г.

Следващата среща на представители на страните от ОПЕК +, на която трябва да се обсъди въпросът за разширяване на споразуменията, е насрочена за 5-6 декември.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.