OpenAI иска да има централа в Европа


OpenAI иска да има централа в Европа
Снимка: iStock

2426

Главният изпълнителен директор на OpenAI, разработчикът на инструмента с изкуствен интелект ChatGPT, обиколи континента последната седмица, като се спря в Испания, Франция, Полша, Германия и Великобритания, пише Politico. Той едновременно говори за регулиране на ИИ с политиците – като се срещна с националните лидери Педро Санчес, Еманюел Макрон, Матеуш Моравецки, Олаф Шолц и Риши Сунак – и търсеше локации за европейски офис на OpenAI.

„Наистина се нуждаем от офис в Европа. Освен това искаме един“, заяви Алтман пред Politico на събитие в Париж в петък. Съгласно предстоящия Закон за изкуствения интелект, разработван от ЕС, компаниите, чиито потребители са базирани в блока, се нуждаят от присъствие на негова територия, а националните „надзорни органи“ отговарят за прилагането на регламента.

От премиерата си през ноември 2022 г. ChatGPT – бот, който може да създава текстове като песни, сценарии и статии, и софтуер, базиран на написани заявки – предизвика и оптимизъм, и притеснения за това какво ще означава възходът на ИИ за човечеството. Макар че някои са възхитени от мощта на инструмента при създаването на компютърен код и опростяването на офис работата, други се опасяват, че може да се използва за генериране на масова автоматизирана дезинформация, манипулативно съдържание и други проблемни материали и дори да остави милиони хора без работа.

Въпреки това политиците изглеждат нетърпеливи да бъдат домакини на най-горещата лаборатория за ИИ в света. Откривайки събитието, френският министър по дигиталните въпроси Жан-Ноел Баро прочете генерирано от ChatGPT описание на Алтман („иновативен, влиятелен, визионер“), преди да представи Франция като „страхотна държава за изкуствения интелект“, което допълва списък с активи като добри кадри, богата ядрена енергия (за захранване на компютрите в основата на ИИ) и културно наследство.

Във Великобритания, където Алтман е говорил със служителите по националната сигурност, той се е срещнал и с премиера Риши Сунак.

Алтман още обмисля къде да е новият офис

„Ако трябваше да избирате само въз основа на това къде има най-много изследователски кадри в сферата на изкуствения интелект, бихте избрали Франция. Но бях изключително впечатлен от кадрите и енергията навсякъде“, обясни той пред изданието. OpenAI вече има служители, работещи в Лондон, сочат данни от LinkedIn от септември 2022 г. Организацията е създала дъщерно дружество в Обединеното кралство, показва бизнес регистърът на страната.

В Париж Алтман се опита да отхвърли информацията на Reuters, че OpenAI може да напусне ЕС, ако Законът за изкуствения интелект се окаже твърде тежък. „Планираме да се съобразим. Искаме да предлагаме услуги в Европа. Просто искаме да се уверим, че сме технически способни на това. А разговорите тази седмица бяха изключително продуктивни“, заяви Алтман.

Предложеният от ЕК през 2021 г. Закон за изкуствения интелект ще забрани някои възможности за ползване на ИИ (като социално оценяване и в някои случаи за лицево разпознаване) и ще наложи по-строги правила, свързани с безопасността и надзора, когато става дума за деликатни приложения с ИИ, считани за „високорискови“. Освен това, според версия на Закона за изкуствения интелект, приета по-рано този месец от ЕП, генеративни модели като ChatGPT, които могат да създават ново съдържание като текст или снимки, ще трябва да разкрият какви защитени с авторски права материали са използвани за обучението им.

Законът, който тепърва трябва да бъде съгласуван от представители на Европейската комисия и страните членки на ЕС, адресира притесненията на творци и медийни организации, че фирмите с изкуствен интелект могат да използват тяхната интелектуална собственост без знанието им.

„Това звучи като нещо страхотно, което да поискате. Но заради начина, по който се събират тези масиви от данни и факта, че хората са копирали информация по всякакви начини от различни уебсайтове, да кажа, че трябва законно да гарантирам за всяко късче съдържание, защитено с авторски права, не е толкова лесно, колкото звучи“, обясни Алтман.

Алтман смята, че по-лесният начин за авторите да разберат дали работата им е била плагиатствана ще се основава на това дали имената им се появяват в заявките, които потребителите задават на ИИ. „Всеки път, в който поискате: „Искам песен в стила на Beatles”, това ще бъде ясно“, отбеляза той.

Като цяло обаче Алтман е оптимист за Закона за изкуствения интелект и твърди, че ще се радва да се срещне с политици от ЕС, въпреки че пропусна планираната спирка от обиколката си в Брюксел. Пред Politico сподели че OpenAI ще се присъедини към първата инициатива на ЕС, базирана в Испания, където компаниите за ИИ ще могат да тестват доколко отговарят на нормативните изисквания. „Ще стигне до нещо добро. Нормативната яснота ще бъде нещо хубаво“, твърди той.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Обрат: OpenAI промени нагласите си към разпоредбите на ЕС

OpenAI обмисля да се оттегли от Европа

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички