От болшевиките до Путин: История на руските фалити


От болшевиките до Путин: История на руските фалити
Снимка: iStock

5696

През 1918 г. съветският революционер Лев Троцки казва на изумените западни кредитори по повод отхвърлянето на руския външен дълг: "Господа, бяхте предупредени!"

Той им напомня, че отказът за погасяване на дълга от царската епоха е една от основите на манифеста по време на провалената революция през 1905 г. Над един век по-късно, Русия е на ръба на нов фалит, но този път предупреждение нямаше, пише в свой материал Reuters. Русия - държавен фалит още в края на юни?

Малцина очакваха, че нападението на Русия срещу Украйна ще предизвика такъв яростен отговор от Запада, който прекъсна почти всички връзки на Русия с глобалната финансова и разплащателни системи.

Ето и обзор на основните събития и няколкото кризи, свързани с руския дълг през последните 100 години:

1918: Отхвърляне на дълга

Малко преди революцията от 1917 г., Русия е най-големият кредитополучател в световен мащаб, след като тегли огромни суми, за да финансира своята индустриализация и железопътна мрежа. Но болшевиките виждат, че царската индустриализация загърбва интересите на работническата класа и отхвърлят целия чуждестранен дълг.

Те казват "няма да платим и дори да можехме, пак нямаше да го направим". И това е политическа заявка, казва Хасан Малик, старши анализатор в Loomis Sayles и автор на книгата "Банкери и болшевики: Международни финанси и руската революция".

Въпреки усилията на Троцки да ги предупреди, фалитът шокира света, особено Франция, чиито банки и граждани губят огромни суми пари.

"Инвеститорите не приеха заплахата сериозно, защото смятаха, че от нея ще пострадат и самите болшевики", казва Малик. По негови изчисления задълженията са били на стойност най-малко 500 млрд. долара при цени от 2020 г., може би дори повече. Москва признава част от тези задължения едва в средата на 1980-те.

1991: От СССР до Русия

След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Русия спира да обслужва част от чуждестранния си дълг, който наследява от бившите съветски републики.

Заместник-финансовият министър на Русия между 1994 и 1997 г. Андрей Вавилов заяви, че в края на 1992 г. Руската федерация е имала дълг от около 105 млрд. щатски долара от съветската епоха, а собствените ѝ задължения са били за около 2,8 млрд. долара.

Парижкият клуб признава Русия за страна кредитор, защото приема наследения дълг, пише Вавилов в своята книга "Руският обществен дълг и финансовите сривове". През 1996 г. Русия се договаря със страните да преструктурира дълг от 28 млрд. доалра и получава разрешение да прехвърли основните плащания от Съветската епоха за следващото десетилетие.

Но поради последвала финансова криза, Москва успява да изчисти задълженията си от този период едва през 2017 г.

1998: Фалит и финансова криза

До 1997 г. сривът на цените на петрола намали приходите от руския износ. Външният дълг, който беше близо 50% от БВП през 1995 г., се е увеличил до 77% през 1998 г., според Вавилов, който обвини огромните заеми от МВФ/Световната банка.

Русия събира много малко данъчни приходи и разчита на краткосрочни държавни облигации, известни като ГКО, за да покрива разходите. Но става все по-трудно да ги прехвърля и скоро трябваше да харчи все по-големи суми за защита на рублата.

"Колкото повече правителството настояваше, че ще застане зад валутата и ще изплати дълговете си, толкова повече инвеститори заключиха, че е време за продажба", казва Крис Милър в книгата си "Путиномика: власт и пари във възраждаща се Русия".

Месец преди фалита МВФ събра пакет от помощ от 22,6 милиарда долара, но "пазарът очакваше обявяването на допълнителни 20 милиарда долара", пише Мартин Гилман, представител на МВФ в Москва по това време в книгата си "Без прецедент, без план: Фалитът на Русия от 1998 година".

На 17 август 1998 г. Русия развява бялото знаме и обезценява рублата, като обявява, че вече не може да плаща дълг в рубли, и въвежда тримесечен мораториум върху някои външни задължения. Руските банки, които са инвестирали значителни суми в държавни облигации и имат широка валутна експозиция, също се сриват.

2022: Принудителен фалит

Независимо от катастрофалното си финансово състояние през 1998 г. Москва продължи да изплаща задължения по своите еврооблигации. Сега страната разполага с много пари, но може и да не избегне фалита. Санкции ли? Русия има рекордни финансови резерви

За да заобиколи санкциите, Кремъл предлага на чуждестранните кредитори да отворят руски банкови сметки, за да получават плащания в алтернативни на долара валути. На теория инвеститори извън САЩ могат да се съгласят с тези условия, но притежателите на облигации в САЩ не могат, след като лицензът на Министерството на финансите на САЩ, който им позволява да приемат руски плащания, изтече през май. САЩ подготвят много тежък удар срещу Русия

Милър, автор на "Путиномика", каза, че Русия ще се бори със зъби и нокти, за да избегне неизпълнението на еврооблигациите. "Длъжностните лица от централната банка и финансовото министерство са изградили кариерата си върху повторното стабилизиране на образа на Русия като кредитор, на който може да се има доверие на международните пазари", казва той.

"Желанието им да избегнат нов фалит е вградено в тяхната същност", убеден е икономистът.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Притисната до стената: Русия ще плаща външния си дълг в рубли

Русия ще плаща дълга си по схемата за газа

Moody's потвърди фалита на Русия по външния й дълг

Русия вече плаща дълга си в рубли

Fitch очаква Русия да спре да обслужва дълга си

JP Morgan прогнозира руски фалит по външния дълг

Общо 123 млрд. активи на Руската централна банка са замразили ЕС и САЩ

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички