От София европейските лидери призоваха за повече реформи в Западните Балкани


От София европейските лидери призоваха за повече реформи в Западните Балкани
Снимка: eu2018bg.bg

2585

ЕС потвърждава недвусмислената си подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани. Това е основният акцент от финалната декларация на срещата на високо равнище на ЕС в София по темата "Западни Балкани".

В декларацията изрично пише, че ЕС е "решен да укрепи и засили своята ангажираност на всички равнища в подкрепа на политическата, икономическата и социалната трансформация на региона, включително чрез засилена помощ". Цената за това обаче е "съществен напредък в областта на принципите на правовата държава и на социално-икономическите реформи", плюс зачитане на правата на човека и на малцинствата. По отношение на корупцията и организираната престъпност изрично се посочва необходимостта от междудържавно сътрудничество и сътрудничество на ниво ЕС в борбата с трафика на хора, наркотрафика и оръжейния трафик, съобщава Actualno.com.

Изрично ЕС поема ангажимент за по-голяма свързаност на Западните Балкани в "областта на транспорта и енергетиката, цифровата и икономическата сфера, както и между хората". Като приоритет е посочена енергийната сигурност – включително "чрез подобрена енергийна ефективност, по-добри трансгранични междусистемни връзки, диверсификация на източниците и маршрутите, както и балансиран енергиен микс, в който по-добре е интегрирана енергията от възобновяеми източници”.

Приоритетна програма от София

Програмата представлява набор от конкретни стъпки за реализиране на желанието на ЕС да интегрира Западните Балкани към Европа. Първа точка е засилването на подкрепата за съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. Предвидено е и засилване на мониторинга на реформите чрез по-систематични мисии за партньорски проверки по конкретни случаи, както и въвеждане на мониторинг на съдебните процеси в областта на тежката корупция и организираната престъпност.

Впечатление прави и точката, според която ще бъде създаден Европейски фонд за демокрация. От този фонд ще се дават пари за Западните Балкани за развитие на независими и плуралистични медии. Освен това ще има удвояване на финансирането по "Еразъм +", включително създаване на "Лаборатория за младежта на Западните Балкани" още през тази година, която да обръща внимание на младите хора и да се бори с "изтичането на мозъци". Този аспект беше изрично подчертан от Доналд Туск, както и разбирателството за намаляване на цената на роуминга.

Логично се подчертава и сфера сигурност, специално по-активна съвемстна работа в борбата с тероризма и екстремизма. Предвижда се изготвяне на обновен план за действие за сътрудничеството в областта на огнестрелното оръжие с цел по-ефективна борба с незаконните огнестрелни оръжия и големите запаси от оръжия, както и засилване на сътрудничеството в областта на миграцията и управлението на границите, включително чрез специално сътрудничество между служителите за връзка, разположени от ЕС (Европейската комисия и Европейската агенция за гранична и брегова охрана), държавите членки и компетентните органи от Западните Балкани.

Специално за икономическите аспекти се набляга на подкрепа за "синята магистрала" и "магистралата на мира" (Ниш—Прищина), изграждане на регионален пазар за електроенергия, както и подписване на меморандум за разбирателство за газовата връзка България – Сърбия. Всъщност именно подписването на меморандума се превърна в символ на декларацията, като от българска страна подписа енергийният министър Теменужка Петкова, а от сръбска - сръбският президент Александър Вучич. Друг символ беше ръкостискането между сръбският президент Александър Вучич и колегата му Хашим Тачи.

Западните Балкани са интегрална част от нашата общност и няма друг път, освен интеграцията им, подчерта председателят на Европейския съюз Доналд Туск след подписването на декларацията. Той, заедно с Юнкер, потвърдиха още веднъж подкрепата на ЕС за иранското ядрено споразумение и обявиха, че ЕС е готов да преговаря за ново споразумение за свободна търговия със САЩ, но само ако няма мита върху европейския внос на стомана и алуминий на американска територия.

На въпрос относно дата за присъединяване на страните от Западните Балкани от ЕС, Туск отговори, че въпросът не е в датата, а в перспективата и ангажираността и че не трябва да се разваля процесът с "нещо като бърза писта".

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички