Отложиха гласуването на закона за горивата на ниво комисия


Отложиха гласуването на закона за горивата на ниво комисия
Снимка: БГНЕС

2337

Парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика не успя да подложи на гласуване на първо четене промените в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, придобил популярност като закона за горивата, предаде БГНЕС.

Правилникът изисква представител на Министерски съвет, в качеството си на вносител на законопроекта, да представи пред депутати от комисията направените предложения, а отсъствието на ресорния министър не позволи те да бъдат подложени на гласуване.

Със законопроекта се предлага удължаване на срока на влизане в сила на закона, като се предвижда това да стане от 1 юли 2019 г. Изменението цели да даде и яснота по отношение на срока за издаване на предвидената в него наредба, с която ще се определят редът и условията за водене на регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

На заседанието на ресорната комисия участваха и редица браншови организации, които изразиха становище за корекции в Закона за горивата, но без отлагане на влизането му в сила.

По време на заседанието опозицията не пропусна да разкритикува управляващите заради създадения хаос със закона. Чуха се е призиви за оставка. „Това е срам! Взимайте си багажа и си тръгвайте!“, призова народният представител от БСП Драгомир Стойнев. Според него администрацията не се и свършила работата, въпреки че имала предостатъчно време за това, за да бъда приведен закона в действие.

Изказване по темата направи и депутатът от "Обединени патриоти" Валери Симеонов, който още докато беше вицепремиер изрази подкрепа за протестиращите малки търговци на горива и определи законопроекта като лобистки и даващ „служебна победа“ на големите фирми в бранша. Той подчерта, че на днешното заседание представителите на малките търговци отсъстват. „Не може да бъде справедлив един закон, независимо с какви благородни подбуди е приет, ако ликвидира един цял бранш“, смята той. „Не мога да приема изказвания на членове на тази комисия от левицата, които правят патетични изказвания, но са гласували за закона във вида, в който е приет“, допълни още Симеонов.

По време на заседанието бе направено и предложение за създаването на работна група, която да изчисти спорните моменти в нормативния акт, но то не бе подложено на гласуване, тъй като той още не е приет на първо четене.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички