Отменят зеления сертификат и маските във Великобритания


Отменят зеления сертификат и маските във Великобритания
Снимка: Getty Images

11302

Британските власти премахват Ковид сертификатите и задължителното носене на маски на обществени места в Англия, обяви премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън, цитиран от BBC.

От следващия четвъртък, 27 януари, в страната се налагат по-леки противоепидемични мерки, тъй като според британски учени вълната от силно заразния вариант Омикрон е достигнала своя пик и случаите постепенно ще започнат да спадат.

Зеленият сертификат вече няма да е задължителен за посещение на нощни клубове и масови събития, като правилата на провеждането им ще зависят изцяло от организаторите.

Властите се отказват и от препоръката към живеещите в Англия да работят от вкъщи, а служителите ще могат да обсъдят с работодателя си дали да се върнат да работят от офиса.

Маските за лице вече няма да са задължителни, въпреки че властите съветват хората да носят предпазните средства в затворени или претъпкани пространства, особено при среща с непознати.

Учениците от средните училища вече няма да са длъжни да носят маски за лице в класните стаи. Същото важи и за градския транспорт.

За момента остава задължителната карантина при заболяване от COVID-19, но Джонсън се надява скоро и тя да бъде премахната. Обявените мерки за карантина са валидни до 24 март, като британският премиер не очаква те да бъдат удължени.

Нивото на заразените в Англия намалява, посочва Борис Джонсън, позовавайки се на данни на Службата за национална статистика. Заразените намаляват на седмична база в Англия, Шотландия и Уелс за първи път от преди Коледа, а само в Северна Ирландия положението е "несигурно". Въпреки че случаите вероятно ще продължат да се увеличават на някои места, според учените "вероятно вълната Omicron е достигнала своя връх в национален мащаб", заяви британският премиер.

Британското правителство ще представи дългосрочна стратегия за живот в условията на коронавирус и как планира да избегне въвеждането на ограничения в бъдеще. Джонсън предупреди хората да бъдат предпазливи в последните седмици на зимата, тъй като все още има значителен натиск върху болниците, а пандемията не е приключила.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички