Сашо Дончев и Овергаз окончателно се разделят с Газпром


Сашо Дончев и Овергаз окончателно се разделят с Газпром
Снимка: Овергаз

14791

"Овергаз" взема кредит от 117 млн. евро от пет банки, като 100 млн. евро от него са за обратно изкупуване на акции, показват документи в Търговския регистър. От договора за залог, който е от 7 януари, става ясно, че е заложено търговското предприятие "Овергаз мрежи", което държи разпределителната мрежа на "Овергаз", пише вестник "24 часа".

Вероятно с обратното изкупуване на акции за 100 млн. евро "Овергаз" разплаща раздялата си с руснаците от "Газпром". Това може да се допусне заради решение от 28 април миналата година на общото събрание на акционерите в "Овергаз инк". То дава съгласие компанията обратно да изкупи всички притежавани от "Газпром експорт" акции, които са 49 510, както и 490 акции на "Газпром", което общо е 50% от капитала на дружеството. Номиналът на акциите е 500 лв., а цената за изкупуване – 310 евро, което прави 15,5 млн. евро. Акционери в "Овергаз инк" с по 50% са "Овергаз холдинг" и двете руски компании.

В "Овергаз холдинг" пък над 98,42% от дяловете са на регистрираната във Великобритания "Ди Ди Ай Холдингс Лимитид" и на Явор Маноилов. Като действителен собственик на "Овергаз инк" е посочен Сашо Георгиев Дончев. Той притежава компанията, тъй като държи 55% от акционерното участие в "Ди Ди Мениджмънт", което дружество е едноличен собственик на "Ди Ди Ай Холдингс Лимитид" (DDI Holdings Limited), което от своя страна притежава 98,425% от акционерното участие в "Овергаз холдинг" АД. "Овергаз Холдинг" АД притежава 50% от акционерното участие в "Овергаз инк", е записано в регистъра.

Сигнал, че предстои развод на "Овергаз" с "Газпром" бе даден в последните дни на 2015 г., когато руската компания спря доставките на газ за "Овергаз мрежи" и се наложи снабдяването за клиентите на частната компания спешно за бъде уредено чрез договор с "Булгаргаз". Още тогава от компанията на Сашо Дончев анонсираха, че предстои раздяла и се зарекоха да заведат съдебно дело срещу "Газпром". "Овергаз" дава под съд "Газпром"

Сделката се подготвя от няколко години (поне от лятото на 2016 г.), но досега нямаше развитие. През лятото на изминалата 2020 г. стана ясно, че ръководството на "Газпром" е одобрило продажбата на акциите в "Овергаз Инк", именно за 15,5 млн. евро. "Газпром" продава дела си в "Овергаз Инк" до края на годината

През юни 2016 г. пък КЕВР разреши кредит от 160 млн. лв. на "Овергаз мрежи", вероятно за разплащане на задължения към руския партньор.

Собственикът на "Овергаз" Сашо Дончев

Според вестник "Сега", чийто издател е Сашо Дончев, редица производители и търговци на природен газ, в т.ч. на втечнен природен газ, са проявили интерес към капиталово участие в бизнеса на "Овергаз". Интерес имало и от Международната финансова корпорация, която е част от Световната банка, както и от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Компанията държи чрез "Овергаз мрежи" 2100 км газоразпределителна мрежа и доставя синьото гориво в 51 общини.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички