Овощната реколта ще намалее заради студовете


Овощната реколта ще намалее заради студовете
Снимка: Getty Images/Guliver

2716

Ниските температури ще доведат до намаляване на овощната реколта в много райони на страната. Това коментира Живка Гроздева, член на УС на Асоциацията на овощарите в България.

Тя допълни, че понякога след градушка щетите са толкова големи, че дълги години напред е трудно да се възстанови даденото растение.

„За съжаление в България застраховане на селскостопанска продукция няма, т.е. при нас застраховането е основно срещу градушка, като говорим за количествено, а не за качествено застраховане. Много често земеделските производители, които отглеждат плодове, остават разочаровани, защото очакват продукцията, която е увредена от градушката, да им бъде призната за щета, но това не се случва. Другият голям проблем е, че практически няма застраховка и срещу студове, измръзвания през пролетния период и слани, тъй като застраховката започва да действа около края на април, когато рискът от слана или много ниски температури през нощта е много по-малък, т.е. периодът, който е най-рисков за слани и ниски температури е краят на март до края на април“, коментира Живка Гроздева пред "Фокус".

Тя допълни, че плодовете, които към момента се произвеждат в най-големи количества, са ябълките, прасковите, кайсиите, сливите и черешите, но има и такива култури, при които производството спада, като крушата.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички