Пак отварят барове и дискотеки, но при строги мерки


Пак отварят барове и дискотеки, но при строги мерки
Снимка: iStock

7517

Нощните барове и дискотеките на закрито отново ще бъдат отворени, а груповите събития на открито също са разрешени. Това бе обявено след среща между представители на бранша и здравните власти.

Заведенията ще работят, спазвайки всички мерки за дистанция, като ще има по 1 човек на квадратен метър и ще се спазват всички противоепидемични мерки. Новите правила влизат в сила от понеделник 13 юли.

Заведенията бяха затворени от 10 юли, но забраната издържа само 3 дни. Груповите събирания на открито като сватби, балове и кръщенета също са разрешени, след като бяха ограничени до 30 души.

"Искаме да работим при спазване на всички мерки. Не можем да оставим без работа 80 000 души", каза председателят на асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

Затварянето на нощните заведения се отразява негативно и на други браншове – музиканти, диджеи, таксиджии, различни доставчици на продукти и услуги и оставя без поминък десетки хиляди хора, изтъкна той.

По думите му заведенията имат право да работят, щом хиляди се омесват по протестите. "Всички заведения са оборудвани с всичко необходимо и считаме, че е абсолютно безопасно да се посещават. Не сме развъдник на заразата", категоричен беше Алибегов.

Връщат тежките ограничения, ако не спазваме мерките

Ако има голям ръст на заразените с Covid-19, бъдещи забрани и ограничения ще се налагат след обсъждане с браншовите организации.

Ще наблюдаваме как работят тези заведения и ще вземем мерки при нужда, увери зам.-министърът на здравеопазването д-р Жени Начева.

Нощните заведения бяха посочени като огнища на Covid-19 в средата на изтичащата седмица, а в четвъртък министрът на здравеопазването и кризисният щаб обявиха, че ги затварят.

На Общинска полиция и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) беше възложено да проверяват дали масите в заведенията са на разстояние от метър и половина.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички