Пандемията позлати онлайн търговци и куриери


Пандемията позлати онлайн търговци и куриери
Снимка: iStock

3912

Пандемията оказа негативно влияние за множество бизнеси, но от друга страна отвори възможности за ръст в търговията от разстояние и куриерските услуги.

Оборотите в търговията от разстояние у нас скачат с цели 45% на годишна база към края на месец март тази година, сочат данните на Националния статистически институт. Внушителното повишение показва, че много търговци и потребители активно са заложили на новите канали за взаимодействие провокирани от мерките на национално ниво.

През миналата година, когато масово беше ограничено свободното движение и достъпа до повечето търговски обекти, онлайн търговията отчита още по-забележителен ръст в оборотите. Така например, през ноември 2020 година оборотите в търговията от разстояние са скочили с близо 72% спрямо същия месец на предходната 2019 година. През декември повишението е близо 40%, а през октомври – близо 60%. Отчетеният ръст през ноември миналата година може частично да се обясни и с настъпването на Коледните празници, тъй като много потребители поръчват подаръците малко по-рано за да избегнат проблеми със забавянето на поръчката.

Тенденцията за ръст в сектора изглежда ще се задържи, тъй като от началото на тази година оборотите продължават да растат. През януари е отчетен ръст от 23%, а през февруари повишението достига 33% спрямо същия месец на 2020 година. Така при все, че COVID-19 излезе на дневен ред през март миналата година, оборотите на дребно от началото на тази година са с около 1/3 по-високи спрямо период, когато бизнесът все още функционираше нормално. Дължим ли данък при онлайн продажба на лични вещи?

За големия ръст в търговията от разстояние и бизнесите свързани със сектора свидетелства и повишението в печалбата на „Спиди“, който е най-големият доставчик на куриерски услуги у нас. Печалбата на „Спиди“ за първото тримесечие на тази година скача с близо 69% на годишна база до 6.99 млн. лева преди облагане с данъци, сочи неконсолидираният отчет на компанията за първото тримесечие на тази година. Приходите от услуги нарастват с малко над 30% на годишна база до 50.5 млн. лева към края на март тази година. Публичното дружество има 25.5% пазарен дял у нас в сектора на куриерските услуги, ства ясно от сайта на фирмата.

Данните за оборота на останалите участници на пазара на куриерски услуги не са публични, но не е трудно да се предположи, че техният бизнес също е скочил през последните 12 месеца, след като статистиката на НСИ демонстрира видим ръст в търговията от разстояние. НАП влиза в онлайн търговията 

Като цяло търговията на дребно у нас нараства с темпове по-бързи от средното за Европейския съюз, което означава, че икономиката започва да се съживява след COVID-19 удара. 

 

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажби на ценни книжа.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички