Парите от онлайн продажби влизат в данъчната декларация


Парите от онлайн продажби влизат в данъчната декларация
Снимка: iStock/Guliver

8944

Ако продадем нещо с обява в интернет и използваме куриерска фирма, за да изпратим вещта на клиента, данъчните веднага разбират колко пари сме получили. В НАП имат информация и кой е продал стария си автомобил. Всичко това ще бъде използвано, за да улесни хората при подаване на годишните данъчни декларации за доходите им. Започва данъчната кампания за физическите лица

От 8 март стартира електронната услуга на приходната агенция за автоматично попълване на данни за получени доходи през 2020 г. в данъчните декларации. Както и досега, при онлайн подаване на декларацията, още с влизане в профила си в сайта на НАП човек ще може да отвори формуляр, в който вече са попълнени данните за получени доходи от заплати, граждански договори и наеми от фирми. Но за първи път в декларациите ще има и данни за това какви приходи е получил човек от онлайн продажби.

Данните за онлайн търговията ще бъдат включени в Приложение №2 от данъчните декларации, което попълват и едноличните търговци. Дори човек, да не е регистриран като едноличен търговец, ако е купил стоки с цел да ги продаде на печалба, той трябва да плати данък от 15% върху получения доход. Същото важи и, ако художник продава картините си онлайн, или занаятчия изработва и продава бижута или носии. Това е търговска дейност и данък трябва да бъде платен, обясняват от НАП. Но ако с обява в интернет човек е продал старите си ски, колело, детски обувки или дивана от хола, не дължи никакви данъци и не е задължително да декларира получените доходи.

Хората трябва да преценят дали това е продажба на лични вещи по нетърговски начин, която няма никакви данъчни последици - нито задължение да се подава декларация, нито да се плаща - или действията им представляват търговия в интернет, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Отговорност на всеки данъкоплатец е като види данните в декларацията си за получени приходи от онлайн продажби да ги потвърди, промени или отхвърли. Ако например има 10 000 лв. приходи, но 500 лв. от тях са от продажба на старо колело, а останалите са от търговска дейност, трябва да посочи, ще дължи данък върху 9500 лв.

Ако за продадените онлайн стоки човек е платил някаква цена и има фактура за това, може да си приспадне направения разход. Тоест, ако продадените стоки за 9500 лв. са купени срещу 5000 лв., данъкоплатецът трябва да плати данък от 15% върху разликата, т.е. върху 4500 лв. Ако човек осъществява търговска дейност, най-добре е да се регистрира като едноличен търговец, съветват от НАП. Едноличните търговци могат да намалят облагаемите си доходи не само с разходите за покупка на стоките, а например и с разходи за ток, за складиране, транспорт и т.н.

Продажбата на кола и купуването на стаж също ще са в данъчната декларация

В данъчните декларации за първи път ще бъдат попълнени автоматично и получените доходи от хората за продажба на автомобил, ако са били негови собственици по-малко от 12 месеца. В тези случаи 10% данък трябва да бъде платен върху разликата между получените пари при продажбата и платените при покупката. Хората трябва да посочат колко са платили за колата и така ще бъде формиран дължимият данък.

В декларациите автоматично ще бъдат попълнени и платените суми през 2020 г. за купуване на осигурителен стаж за пенсия. Така хората по-лесно ще могат да ползват облекчението и дължимият от тях данък ще бъде намален автоматично.

Право избор ще имат хората, които са надвнесли данък. Те ще могат да получат надвнесената сума по банков път веднага, като за целта трябва да посочат банкова сметка. Другата възможност е сумата да бъде използвана за погасяване на бъдещи задължения.

5% отстъпка от данъка за довнасяне ще получат хората, подали данъчна декларация до 31 март по интернет. Условието е да нямат задължения. Какви данъчни облекчения можем да използваме през 2021 г.

За да ползва услугата за автоматично попълване на декларацията, човек трябва да има Персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис. Над 1 млн. души вече имат ПИК, като той може да бъде взет безплатно от всеки офис на НАП.

Към момента са подадени около 24 000 данъчни декларации. Декларации може да се подават и онлайн с ПИК на НАП или с електронен подпис. Срокът за подаване на годишната данъчна декларация тази година е по-дълъг. Заради почивните дни около Великден декларации ще се приемат до 5 май.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички