Парламентът бистри тайно какво да прави, за да смекчи очертаващо се наказание от ЕК за БЕХ


Парламентът бистри тайно какво да прави, за да смекчи очертаващо се наказание от ЕК за БЕХ
Снимка: Pixabay

2724

Депутатите решиха да заседават при затворени врати след предложение на Жельо Бойчев и Таско Ерменков относно жалбата, която "Овергаз Инк" подаде в ЕК срещу "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз" - за господстващо положение. Това дело е една от причините за аферата "ЦУМгейт" - срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и собственика на "Овергаз" Сашо Дончев, която се състоя в ЦУМ преди прокуратурата да обяви, че проверява "Овергаз" заради възможно разминаване между направени действителни инвестиции и одобрени инвестиции от КЕВР.

Делото, което ЕК образува, е срещу БЕХ (Български енергиен холдинг), "Булгартрансгаз" ЕАД и "Булгаргаз" ЕАД. Засега индикациите са, че Брюксел ще наложи финансова санкция за господстващо положение, след като на 9 ноември енергийният министър Теменужка Петкова е информирала Комисията по енергетика, че ЕК е отхвърлила направените от българска страна предложения за поемане на ангажименти.

Мотивите за завеждане на делото са заради възможно нарушение на Договора за функциониране на ЕС, изразяващо се във възможна злоупотреба с господстващо положение на газовите пазари в България. По същество от "Овергаз" се жалваха, че държавните "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз" пречат на компанията на Сашо Дончев да се интегрира на пазара за индустриалните потребители на газ.

През 2015 година ЕК е издала изложение на възраженията, в което е описала предполагаемото нарушение и мерките, които възнамерява да включи в евентуално забранително решение срещу Групата БЕХ. Групата е възразила срещу обвиненията и е представила на ЕК аргументи и доказателства, че нарушение не е било извършено.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички