Партиите преговарят за по-голямо увеличение на пенсиите


Партиите преговарят за по-голямо увеличение на пенсиите
Снимка: БГНЕС

9831

Минималната пенсия трябва да се повиши поне до 369 лв., вместо предлаганите 340 лв. Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV депутатът Мария Капон от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Формацията на Мая Манолова и партньорите ѝ не приема предложената от служебното правителство актуализация на пенсиите, като има собствен план как да се случи увеличаването. Актуализацията на пенсиите трябва да се реши в Народното събрание, категорична е Капон. 

Според плана на служебния кабинет във въпросните 340 лв. трябва да влезе и добавката от 50 лева заради пандемията. "Най-ниските пенсии на практика ще се намалят, а в джоба, в портмонето пенсионерите ще имат с 10 лв. по-малко", посочи Капон, цитирайки Мика Зайкова.

Цифрата от 369 лв. не е случайна, защото това е настоящият праг на бедност в България. А служебните министри няколко пъти повториха целта на увеличението – да няма пенсионери под прага на бедността. Подготвят осезаемо вдигане на прага на бедност

"Изправи се БГ! Ние идваме!" предлагат повишаване на пенсиите в 2 стъпки – първо минималната пенсия да се вдигне до 369 лв., а чак след това да има преизчисляване на всички пенсии. "Обидно е да спорим дали да са 340 или 369 лв., нека някой да се опита да живее с 300 лв.", каза Мария Капон. Парламентът може да провали повишаването на пенсиите

По думите ѝ трябва да се намали разликата в доходите, а най-бедните да получат повече, за да се компенсира поне малка част от инфлацията. "Знаете колко струва 1 килограм колбас в магазина в момента, колко беше увеличението му през последните месеци. Ние въобще не можем да достигнем инфлацията", обясни Капон.

В бюджета има пари за подобно увеличение – то може да струва около 155-160 млн. лева, уверени са от коалицията. Минималната пенсия се вдига до 413 лева догодина

"Изправи се БГ! Ние идваме!" са представили идеите си за пенсионна реформа и на срещите с "Има такъв народ", където се договарят конкретните политики на бъдещото правителство. "Най-важното за нас са приоритетите ни. Държим на социалните мерки, които сме обещали", увери Капон.

Вдигат прага по ДДС, отменят данък "уикенд"

Преговаря се и за вдигане на прага за регистрация по ДДС, като от партията на Слави предлагат той да стане 100 000 лв., а от формацията на Мая Манолова искат да е 200 000 лв. "Предполагам, че в крайна сметка ще постигнем консенсус за 165 000 лв., колкото предвижда европейската директива, която ще влезе в сила след няколко години", каза Капон. Вдигат прага за регистрация по ДДС и махат данък уикенд

Плановете на "Изправи се БГ! Ние идваме!" включват премахване на данък "уикенд" и данък дивидент. Така данъкът за едноличните търговци ще падне от 15% на 10%. "Не искаме да вдигаме данъците. Нека плоският данък да остане, но да има необлагаем минимум", призова Капон.

"Искаме да създадем добра икономическа среда, която да може във времето да създава икономически ръст", увери тя.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички