Паундът пак скочи след нов оптимизъм за Brexit


Паундът пак скочи след нов оптимизъм за Brexit
Снимка: iStock

5693

Британският паунд заличи всичките си загуби за една нощ срещу долара и отново поскъпна след подновения оптимизъм, че премиерът на Великобритания Борис Джонсън скоро може да прокара сделката си за Brexit през парламента.

По време на сутрешната търговия в Европа валутата се качи до 1.30 долара, достигайки 5 и половина месечен връх, според данни на Reuters.

Растежът идва след сложната събота за Brexit, когато британският парламент отложи гласуването на споразумението на Борис Джонсън и го принуди да поиска от Брюксел удължаване на досегашния краен срок за Brexit (31 октомври).

Тази седмица правителството на Джонсън ще представи пълния законопроект за оттегляне и ще се опита да го прокара през двете камари на британския парламент. Решителното гласуване вероятно ще бъде извършено по-късно през седмицата.

Въпреки че премиерът изгуби вота в събота, експертите все още са положителнм настроени спрямо посоката на Brexit. Перспективите за разрешаване на Brexit остават конструктивни, твърдят от Deutsche Bank, смятайки, че Джонсън може да получи достатъчно подкрепа за сделката си на по-късна дата.

Банката запазва положителната перспектива за Великобритания и очакването за растеж британската валута.

Goldman Sachs намали двойно вероятността за Brexit без сделка до едва 5%, поддържайки мнението си, че страната ще напусне блока на 31 октомври.

Прогнозата на експертите на Citi bank е, че Великобритания ще напусне ЕС по подреден начин с с преходен период до декември 2020 г., 2021 г. или 2022 г. "След гласуването в събота, шансовете за напускане без сделка са още по-малки", пишат от банката в изследователска бележка.

Паундът се търгуваше за близо 1.50 срещу долара преди референдума през 2016 г., но падна до около 1.29 долара, след като станаха ясни резултатите от допитването. Британската валута продължи да пада и в следващите месеци, като дори се потопи под 1,20 долара на няколко пъти.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички