Павлова: През декември правителството ще приеме програмата на европредседателството

Павлова: През декември правителството ще приеме програмата на европредседателството
Източник: БГНЕС

През месец декември правителството ще приеме окончателната програма на европредседателството. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) Лиляна Павлова на обсъждане на приоритетите на страната ни за предстоящото европредседателство, предаде „Фокус“.

„Това ще бъде най-късно до 20 декември. Търсим икономическо развитие, единен дигитален пазар. Стратегията за сближаването и бъдещето на ЕС. Това, което предстои е провеждането на тематични дебати и обществени обсъждане в секторните приоритети. Те са обединени в 5 направления. Първият е сигурност и правосъдие. Един от основните приоритети са Западните Балкани – не само като европейска перспектива, но и сигурността и миграцията, както и по свързаността. Именно затова на 26-27 октомври в София ще бъде и първата такава среща", каза тя.

По думите ѝ официалното откриване на председателството ще бъде на 4 януари. На 5 януари ще се направят редица срещи както с българското правителство, така и с българския парламент.

В България ще се проведат над 230 събития, 30 от които са на най-високо ниво.

„В областта на правосъдие и вътрешен ред планираме неформален съвет в София, както и във формат ЕС-САЩ през месец май. МВР и Министерството на правосъдието имат подготвени 24 срещи. На 21 септември и 23 октомври ще направим дебати по приоритетите на председателството“, каза още Лиляна Павлова.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.