Печалбата на Tesla надмина 1 милиард долара, приходите летят


Печалбата на Tesla надмина 1 милиард долара, приходите летят
Снимка: Tesla Motors

3121

Печалбата на Tesla през второто тримесечие за пръв път в историята надмина 1 млрд. долара, като в същото време приходите на компанията за електромобили нараснаха с близо 100%, надхвърляйки очакванията на "Уолстрийт".

В рамките на второто тримесечие печалбата на Tesla достигна 1,14 млрд. долара, или по 1,02 долара за акция, спрямо печалба за едва 104 млн. долара, или по 10 цента за акция година по-рано. Коригираната печалба беше в размер на 1,45 долара за акция.

Приходите на водещата американска компания за производство на електрически автомобили пък нараснаха на годишна база с 98% до 11,96 млрд. долара спрямо 6,04 млрд. долара през второто тримесечие на 2020 г.

Представените данни са доста по-силни от осредните очаквания на "Уолстрийт" за печалба в размер на 0,94 долара за една акция и продажби за 11,51 млрд. долара. По този начин Tesla излезе на печалба за осмо поредно тримесечие.

Общото производство на електрически превозни средства през второто тримесечие възлиза на 206 421, което е със 151% по-високо спрямо същия период на 2020 г.

Въпреки силните финансови резултати акциите на Tesla поскъпнаха с едва около 1% на извънборсовата търговия след снощния официален финал на "Уолстрийт", тъй като ограниченото предлагане на батерии и продължаващият недостиг на електронни чипове намалиха производството на електрически автомобили от страна на американската компания и я принудиха да отложи пускането на пазара на електрическия ѝ камион Semi. 

Недостигът на чипове "остава доста сериозен", признава изпълнителният директор на компанията Илън Мъск след представянето на финансовия отчет. "Доставката на чипове е основно управляващ фактор за нашата продукция и е трудно да се каже колко дълго ще продължи недостига, защото той е извън контрола на Tesla", допълва Мъск. Недостигът на чипове ще продължи до 2023 година

"Tesla използва алтернативни чипове, но това не е просто въпрос на размяна, тъй като тогава новият софтуер трябва да бъде пренаписан", посочи още шефът на компанията.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички