Пенсиите на депутати и чиновници в Русия ще продължат да бъдат тайна


Пенсиите на депутати и чиновници в Русия ще продължат да бъдат тайна
Снимка:

2334

Депутатът в Държавната дума от „Единна Русия“ Андрей Марков предложил да се приемат поправки, задължаващи членовете на Съвета на федерацията и чиновниците да огласяват размера на своите пенсии. Това пише в. „Комерсант“, цитиран от БГНЕС.

Авторът на законопроекта предлага при определяне пенсията на чиновник или депутат да се публикува нейния действителен размер, а не сумата да се скрива зад думите „еди-колко си процента от месечната заплата“. Според Марков това съответства на откритостта на властта и свързаната с това тема за социална справедливост. Депутатът предполага, че „златните парашути“ за държавните служители „предизвикват болезнена реакция в обществото“ и „винаги обрастват със спекулации“.

Само че колегите на Марков не подкрепили инициативата му, а експертен съвет на Държавната дума не препоръчал проекта да бъде внесен в долната камара на парламента, тъй като размерите на пенсиите и схемата за определяне на размера им са „определени“ в законодателството и „са известни на всички“.

Бившият депутат с три мандата в държавната дума 72-годишният Олег Куликов определил предлаганата норма като „излишна“:“не разбирам нейния смисъл. Нашите пенсии се определят от закона, а допълнителни доходи ние на практика нямаме. Тези, които са работили два мандата, получават 40 и малко хиляди, тези с три мандата – 60 и малко хиляди. Къде е тайната?“.

В много региони на Русия законодателството постановява допълнителни надбавки за местните чиновници и депутати, в резултат на което те при отделни случаи могат да получават пенсии от над 200 000 рубли, получавани месечно. А такива неща винаги провокират обсъждания.

“Комерсант“ припомня, че през септември 2018 г. бившият вицегубернатор на Воронеж Юрий Агибалов излезе в пенсия, получавайки наведнъж 23 накуп 23 заплати , а след това се върна на работа. Това предизвика скандал, намеси се прокуратурата, в резултат на което Агибалов се оттегли от държавна служба.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички