Пет страни от ЕС настояват за забрана на вноса на диаманти от Русия


Пет страни от ЕС настояват за забрана на вноса на диаманти от Русия
Снимка: Getty Images

4698

Пет страни от ЕС – Полша, Литва, Латвия, Естония и Ирландия, настояват за забрана за вноса на диаманти от Русия в Съюза като част от санкциите, с които Европа да отговори на ескалацията на конфликта в Украйна, пише Reuters.

Ако бъде прието, ембаргото ще принуди Москва да пренасочи търговията си за милиарди долари годишно и ще засегне най-големия център в света за търговия с диаманти – Антверпен. Такава забрана вече е предлагана, но винаги е получавала вето от Белгия. Най-богатите държави в света забраняват вноса на злато от Русия

По-рано този месец белгийският премиер Александер де Кро обясни, че спиране на вноса на руски диаманти ще бъде "огромна загуба" и удар по бранш, даващ 5% от експорта на Белгия и издържащ 30 000 работни места в страната. Според източници на Reuters обаче белгийското правителство е решило да се откаже от ветото, след обявената от руския президент Владимир Путин мобилизация и плана да анексира десетки хиляди квадратни километра украинска територия. 

Руската група компании "Алроса" е най-големият производител на необработени диаманти в света – 30% от глобалния добив през 2021 г. Продажбите, реализирани от нея в последната година до войната, възлизат на 4,2 млрд. долара – главно за Белгия, Индия и Обединените арабски емирства.

Киев, който първи настоя за ембарго върху руските диаманти, припомни, че Русия използва тези приходи, за да финансира войната в Украйна. Руските бижута не влизат в забраната за износ на злато от санкциите

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Русия притежава хиляди тонове злато. Но не може да ги продаде

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички