Петков: Изчистваме България от корупция


Петков: Изчистваме България от корупция
Снимка: БГНЕС

9619

Корупцията у нас отблъсква чуждите инвеститори и вреди на икономиката. Трябва да изчистим името на България от корупцията. Затова призова министърът на икономиката Кирил Петков, който отговаря на въпроси на граждани и медии в рубриката на Министерския съвет "Властта говори! Открито".

Инвеститорите идват там, където няма корупция и съдебната система работи. Корупцията пречи на инвестициите у нас, убеден е Петков. "България свърши вече с темата корупция. От тук нататък имаме нула корупция в правителството", заяви той. Financial Times: ЕС твърде дълго толерираше корупцията в България

Икономическият министър убеждава инвеститорите, че се слага край на корупцията в България, като гарант за това е самият президент Румен Радев. Петков припомни, че държавният глава е поставил пред кабинета общи цели – нула корупция, спиране на кражбите, вземане на парите от кражбите и подпомагане на хората, които имат нужда. Отваряне към бизнеса, съзнавайки, че бизнесът дава добавената стойност, а не държавата. Ако стоите в тези рамки, няма да ви се меся в работата, им казал той.

Санкциите по закона "Магнитски" – плюс за България

Санкциите по закона "Магнитски", чиито основни жертви бяха Васил Божков и Делян Пеевски, са се отразили положително на България. Трябваше да чуем отвън, че не може да се справим с проблемите с корупцията, защото сме изпуснали нещата извън контрол", посочи той. 

Досега чуждите инвеститори се страхували, че ще им поискат пари или ще ги задължат да наемат определени хора. Те се притеснявали какво ще се случи, ако се наложи да се съдят с някого на местно ниво и съдилищата не решат спора по справедлив начин. Защо Пеевски и Божков? Защо сега?

Западните инвеститори приемат санкциите по закона "Магнитски" като точката на преобръщане на наложилия се у нас корумпиран модел. Те отдавна знаели, че у нас има огромна корупция, но действията на правителството за борба с този системен проблем са им вдъхнали надежда. "Правителството е направило правилните стъпки в тази насока, което е най-положителното нещо за фирмите и инвеститорите", каза Петков. САЩ обясни защо са наказани Божков и Пеевски

Това показва нова посока за България, защото икономическите показатели на страната са перфектни, но заради голямата корупция и рисковете, свързани с нея, чуждите фирми се страхували да инвестират у нас.

Закриване на Държавната петролна компания

Петков обяви, че Държавната петролна компания трябва да бъде закрита. Тя не успява да се справи със задачата си да управлява Държавния резерв, през който изтичат пари. Според Петков, в Резерва трябва да се назначи цялостна ревизия.

"Държавният резерв в момента не работи по оптимален начин. Според мен изтичат едни пари. Бих я затворил петролната компания, от една страна. От друга страна, бих направил цялостна ревизия на дейността на Държавния резерв, така че да го отворим на много по-конкурентен принцип – много повече участници да могат да участват; да направим много по-честни търгове за много по-малки количество и програма за обновяване на това гориво". Той разкри, че в момента само две фирми осигуряват горивата за Държавния резерв. Държавният резерв спешно е дал стотици милиони за горива

На въпрос за промените в Българската банка на развитие и смяната на надзора, той отговори, че е горд как са се случили нещата. "Въпрос на прозрачност – не е въпросът само да сменим едни хора с други, а целта е никога повече ситуацията с банката да не се повтори", категоричен бе той.

Държавна помощ за бизнеса

Финансовото министерство е да продължило мярката на 60/40, но тъй като парите за нея са били изразходени, ведомството е намалило част от парите за другите министерства, за да продължи мярката и добавката от 50 лева към пенсиите.

Министър Петков е убеден, че не трябва да има директни субсидии към ничии фирми. Държавата е приготвила 400 млн. лв. в актуализирания бюджет, за да има достатъчно средства, ако дойде нова вълна на пандемията. Програма за заеми без обезпечение за бизнеса обяви правителството

На въпрос трябва ли държавата да стимулира фирмите да слагат по-ниски цени, за да си позволят българите да купуват по-скъпи стоки, Петков отговори, че това опасно, защото ще се появи появи голяма група от лобисти.

По-хубаво е, ако направим достатъчно нови заводи и производство, заплатите ще започнат да се качват. Ако искаш да оцеляваш, трябва да вдигаш заплатите. През фокусиране на фирми с висока добавена стойност и помощ на българските фирми да работят с българските учени, за да станат по-конкурентни", каза още икономическият министър.

Граждански контрол

Кирил Петков напомни, че всичко зависи от нас и ние трябва да изискваме от тези, които ни управляват да си постигат целите и да им задаваме ние приоритетите.

"Следете работата на всяко едно правителство и видите ли, че нещо не ви харесва – бъдете с пълна гласност. Стандартът на управляващите не трябва да пада, а да се покачва, така че ролята на контрола е на всички нас. Трябва да изискваме, трябва да следим и в момента, в който някой стъпи на криво – да му се казва това", призова министър Петков.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички