Петкова: Ще съдействаме на УНСС за развитие на кадри за ядрената индустрия


Петкова: Ще съдействаме на УНСС за развитие на кадри за ядрената индустрия
Снимка: Министерство на енергетиката

2416

Министър Петкова връчи сертификати на първите студенти, завършили международната програма „Ядрена безопасност“ в Университета за национално и световно стопанство.

След като през 2014-та година УНСС и Международната агенция за атомна енергия подписаха споразумение сътрудничество, днес то дава реален резултат, подчерта министър Петкова.

Тя припомни и подписаното през месец март 2016-та година между УНСС и МЕ Рамково споразумение за сътрудничество. Документът насърчава образователния обмен на добри практики и стандарти в областта на енергетиката, ядрената безопасност и сигурност, съобщиха от Министерството на енергетиката.

По думите на енергийния министър програмата в УНСС предоставя отлична възможност за квалификация на управленски кадри за българската ядрена индустрия.

Пред студентите министър Петкова каза, че и за настоящето българско правителство един от основните приоритети в сферата на енергетиката е запазването на потенциала на 5-ти и 6-ти блок на ядрената централа в „Козлодуй“. Тя подчерта, че, успоредно с това, се разработват и варианти за приложение на произведеното за целите на АЕЦ „Белене“ оборудване. Тя бе категорична, че за страната ни е от изключително значение да продължи своята история в сферата на ядрената енергетика – да продължи да е страна-производител на електроенергия от ядрени централи, но за тази цел първото и най-важно условие е да имаме квалифицирани кадри.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички