Петролният гигaнт Shell отчете за 2022 година нaй-голямaтa пeчaлбa в историята си


Петролният гигaнт Shell отчете за 2022 година нaй-голямaтa пeчaлбa в историята си
Снимка: Royal Dutch Shell

3168

С рекордна печалба от 39,9 милиарда долара приключи 2022 година Shell. Печалбата на компанията се удвоява спрямо 2021 година и надхвърля предишния рекорд от 31 милиарда долара, отчетен през 2008 година. Това е поредният енергиен гигант, който отчита рекордни финансови резултати, получени на фона на високите цени на енергийните ресурси. Рекордни печалби за енергийните гиганти заради скъпите горива

По-рано тази седмица ExxonMobil и Chevron също публикуваха финансовите си отчети. Exxon надмина всички рекорди в петролната индустрия и записа печалба от 56 млрд. долара, пише Reuters. Невиждано: Петролен гигант печели по 6,3 милиона долара на час

Резултатите позволяват на властите по света да настояват и енергийните компании да поемат част от тежестта на енергийната криза. Американският президент Джо Байдън например, разкритикува петролните гиганти, че използват печалбите за обратно изкупуване на акции или за повишаване на дивидентите за акционерите, но не развиват нови проекти, които да успокоят цените на пазарите.

Печалбата на Shell за последното тримесечие също е рекордна – 9,8 милиарда долара, макар че през периода цените на петрола и природния газ тръгнаха надолу спрямо третото тримесечие. Финансовите резултати обаче бяха подкрепени от голямото търсене на втечнен газ, показва още отчетът на компанията.

Заради по-добрите резултати Shell вдига дивидента за акционерите си с 15% през последното тримесечие и отделя 4 милиарда долара за обратно изкупуване на акции. През 2022 година компанията е платила дивиденти в размер на 26 милиарда долара.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Shell разработва ново газово находище в Австралия

Shell строи най-големия завод за зелен водород в Европа

Гигантът Shell окончателно се сбогува с Русия

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички