Петролът поскъпна с над 10% след атаките срещу Саудитска Арабия


Петролът поскъпна с над 10% след атаките срещу Саудитска Арабия
Снимка: iStock/Guliver

4811

Цените на петрола се увеличиха с над 10% след извършените в събота нападения срещу петролна инфраструктура, намалила наполовина производството на Саудитска Арабия, съобщава Bloomberg.

В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол с доставка през октомври поскъпна с 5.38 долара (или с 9,81%) до 60.23 долара за барел. Европейският сорт Брент от Северно море повиши цената си с 6.65 долара (или с 11.04%) до 66.87 долара за барел.

Йеменските бунтовници хуси, подкрепяни от Иран и борещи се от 5 години срещу военна коалиция, оглавявана от Саудитска Арабия, поеха отговорност за атаките срещу инсталации на саудитския петролен гигант Saudi Aramco.

Тези нападения доведоха до свиване на световното производство с 5.7 млн. барела на ден, което е около 6% от световния добив.

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че е разрешил отпускането на петрол от Стратегическия петролен резерв на САЩ, ако се наложи стабилизиране на пазарите след нападението.

Президентът каза в Twitter, че атаката срещу Саудитска Арабия може да повлияе върху цените на петрола и затова при необходимост ще бъде отпуснато количество, "достатъчно да поддържа пазарите добре снабдени".

Тази мярка може да предотврати скок в цените на петрола, след като атаката доведе до спирането на над 5% от дневното производството на суров петрол в света.

Резервът от стотици милиони барели суров петрол е бил използван само 3 пъти, последният от които през 2011 г. заради боевете в Либия.

За петролните пазари това е най-лошият внезапен срив в историята, надминавайки загубата на кувейтските и иракските доставки на петрол през август 1990 г., когато Саддам Хюсеин нахлу в съседната държава.

Освен това тази катастрофа надвишава загубата на ирански нефт през 1979 г. по време на Ислямската революция, показват данни на американското Министерство на енергетиката, цитирани от Bloomberg.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички