По-евтини основни храни по френски модел - на това залага служебното правителство


По-евтини основни храни по френски модел - на това залага служебното правителство
Снимка: iStock

2972

Скоро служебното правителство ще успее да постигне споразумение с търговските вериги и те сами ще смъкнат цените на някои основни храни - по френски модел, както се случи във Франция. Такъв оптимизъм показа служебният икономически министър Никола Стоянов.

Той обаче веднага уточни, че ако това не се случи, ще се мисли и вероятно наложи таван на цените.

Какъв е френският модел - супермаркетите продават в следващите 3 месеца с отстъпки хранителни продукти, за да помогнат на домакинствата да се преборят с високата инфлация. Продуктите с намаление на цената ще носят лого със знамето на Франция и надпис "антиинфлационно тримесечие". Всяка верига обаче решава с колко сваля цените и това засяга основно нейните собствени марки продукти.

"Всеки ден сме в срещи с веригите, много са динамични нещата. Личното ми впечатление е, че по-скоро е възможно да вървим към решение, постигнато от всички в бранша, подобно на това във Франция. Ако не постигнем някакво споразумение, тип това във Франция – самите участници на пазар да наложат за определен период от време таван на някои цени, ние ще наложим таван на надценките", каза Стоянов пред bTV.

ОЩЕ по темата: Едва за втори път тази година храните на едро като цяло поевтиняват

Все още обаче няма яснота какъв би бил този таван, нито за колко вида стоки ще бъде въведен той и за какъв период от време. Първоначално министърът на икономиката обяви, че се обсъжда таванът да е между 20% и 25%. Вицепремиерът по икономическите върпроси Христо Алексиев обаче посочи, че се клони към по-нисък праг от 10%. Кабинетът изглежда е далеч от решение и за колко вида хранителнти стоки ще се прилага ограничението - за 30, 50, 100 или повече. А както обясни Стоянов, таванът ще зависи от това за колко на брой продукти ще е в сила – колкото повече са, той ще е толкова по-висок, коментира в. "Сега".

"Таван на надценката нарушава конкуренцията при търговията с храни на дребно. Това е мярка, която е невъзможна за съгласуване между държавата и търговците и може да доведе и до вредни последствия", коментира преди ден Николай Вълканов от Сдружение Модерна търговия. По думите му, големите търговски вериги може да поемат подобно финансово бреме, но то ще е катастрофално за малките търговци.

Вече е готов сайтът, в който в реално време ще следим цените на хранителните продукти, обяви Стоянов. Той обаче първо ще бъде презентиран пред останалите участници на пазара - производители, вносители, доставчици и търговци. Очаква се презентацията да стане факт до края на седмицата - включително публично, само че засега имало трудности да се покажат цените, на които търговските вериги получават стока от своите доставчици.

ОЩЕ по темата: В КЗК са обидени от критиките и обявиха, че не могат да свалят цени

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички