По колко часа спят най-богатите и успешни хора


По колко часа спят най-богатите и успешни хора
Снимка: Wealthy Business People

20220

Великият писател Ърнест Хемингуей е казал: "Обичам съня. Животът ми има навика да се разпада, когато съм буден."

Действителността днес обаче е по-различна. Ако искаш да си успешен предприемач, нямаш право на дълъг сън. Изпълнителният директор на Apple Тим Кук например се събужда в 3:45 часа всеки ден, прочита стотиците имейли, които е получил и се заема с множеството си отговорности.

Струва ли си сънят? Трябва ли хора, които управляват големи компании, да го жертват в името на продуктивността?

Някои милиардери се нуждаят само от 3-4 часа сън, други се принуждават да спят по-малко, а трети успяват да си набавят 8-те часа сън. Няма златна среда, но ето някои от навиците на най-успешните хора в света, които може да решите да възприемете.

"Безсънният елит"

Wall Street Journal измисля този термин за онази част от населението, която е имала щастието да се роди с генът "Тачър". Това е мутация, която се появява при 1% до 3% от населението и позволява на организма да функционира успешно след значително по-малко сън.

Макар да не е ясно кой точно притежава този ген и кой не, то със сигурност знаем, че някои от успешните бизнесмени нямат проблем да пренебрегнат съня си.

Един от тях е президентът на САЩ Доналд Тръмп, който от десетилетия не спи повече от 3-4 часа през нощта. Американската бизнесдама Анджела Арендтс, която дълги години ръководи Burberry, а след това беше старши вицепрезидент на търговията на дребно в Apple, се буди всяка сутрин в точно 4:35 часа. Тя рядко спи по повече от 6 часа на денонощие.

Покойният шеф на Fiat Серджо Маркионе обичайно ставал в 3:30 сутринта, за да провери европейските пазари. Подчинените му се шегуват, че е открил "осми ден" от седмицата. Бившият шеф на Pepsi Индра Нуей успява да завърши университет, докато кара нощни смени на рецепцията в хотел. И до днес спи по 4-5 часа. Как да повишите енергията си, когато не сте се наспали

Бившата шефка на Yahoo! Мариса Майер спи по 4 часа на нощ и успява да работи по 130 часа на седмично. През 2014 г. обаче пропуска важна бизнес вечеря заради твърде дълга дрямка, след като била будна повече от 20 часа. Важно е да не забравяме, че неестественото поведение има своите последствия.

Аскетите, обсебени от работата

Някои успешни лидери се справят, дори да спят значително по-малко, а други почти се доближават до здравословните 8 часа.

Илън Мъск, ръководителят на SpaceX и Tesla, е известен със своя работохолизъм, системно недоспиване и изтощителни 120-часови работни седмици. Той твърди, че се чувства най-продуктивен, когато спи около 6 часа на нощ. Защо Мъск мрази почивките и отпуската  четете тук

Създателят на Twitter Джак Дорси пък описва сутрините си така: "Ставам в 5:00, медитирам 30 минути, тренирам 3 пъти по 7 минути, правя си кафе и работя. Към 11 отново лягам за дрямка. Медитацията и тренировките много помагат."

Актьорът Дуейн Джонсън – Скалата постоянно публикува своята тренировка в 4 сутринта. Дори е измислил "Часовникът на Скалата" (The Rock Clock) – мобилно приложение с будилник, за да извести последователите си, когато стане и започне да тренира.

Този режим обаче не е проработил за Ариана Хъфингтън, съосновател на The Huffington Post, основател и изпълнителен директор на Thrive Global. След като колабира поради недоспиване, резултат от непрестанните ѝ 18-часови работни дни, Хъфингтън започва много да държи на здравословното количество сън.

Успешните "поспаланковци"

Има и такива, които спят като нормалните хора и все пак успяват да изградят империи за милиарди. Те не се нуждаят от допълнително време, за да постигнат изключително голям успех.

Собственикът на Facebook Марк Зукърбърг става в 8 сутринта, дори понякога по-късно. Той е е отличен пример как можете да успеете, без да сте сутрешен човек.

Най-богатият човек в света – шефът на Amazon.com Джеф Безос пък дори отказва срещи рано сутрин, за да закуси със семейството си. "Чувствам се много по-добре, когато спя по 8 часа", признава милиардерът.

Друг от най-богатите хора – съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, твърди, че са нужни поне 7 часа сън, за да бъдете креативни. Въпреки това през 1997 г. признава, че завижда на хората, които успяват да спят по-малко, защото имат толкова повече време да се учат, да работят и да играят.

Открийте най-подходящия режим за вас

Количеството сън, което получавате на нощ, не е мерило за успеха ви. Системното недоспиване крие сериозни рискове за здравето и е крайно непрепоръчително. "Колкото по-кратък е сънят ви, толкова по-кратък е животът ви", предупреждава неврологът и експерт по съня Матю Уокър. 

Той препоръчва да спим по 7-8 часа на денонощие. Това помага да бъдем продуктивни и да поддържаме емоционална и физическа форма. Имайте предвид, че ако прекалявате със съня, това също не е полезно.

Сънят ви позволява да правите това, което обичате, докато се будни. Ако липсата на сън пречи на живота ви, то тогава е задължително да промените режима си.

Изпробвайте кой е най-подходящият режим за вас и се придържайте към него, за да извлечете максимума от времето, когато сте будни.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички