Почивката в Румъния по-скъпа от тази в България и Гърция


Почивката в Румъния по-скъпа от тази в България и Гърция
Снимка: iStock

4943

Тази година цените за почивка на румънското черноморско крайбрежие се очертават "експлозивни" – очевидно по-високи от тези на курортите в България и Гърция. Според експерти по туризъм това се случва, защото румънските хотелиери са решили да спечелят за 2-3 месеца толкова, колкото за година, пише в. Adevarul.

Вестникът цитира Йоан Бася - експерт по туризъм и собственик на агенция за туризъм, който казва, че стратегията на румънските хотелиери може да се обобщи с думите: "Вземаме колкото може повече от колкото може по-малко клиенти".

Според Бася румънските хотелиери разсъждават в логиката: "Хайде да направим още един удар" и традиционно държат цените високи.

В контекста на пандемията от новия коронавирус нещата едва ли ще се променят. "Имат всички причини да държат цените високи. Хората се страхуват да пътуват на големи разстояния и тогава отиват в Румъния, а крайбрежието е пълно", казва той. Според него румънските власти искат да задържат туристите в страната, като доказателство в тази посока е и решението за отлагане на отпадането на ограниченията за полетите.

"Хотелиерите ще кажат, че заради мерките за социална дистанция могат да продават по-малко места. Друг техен аргумент ще бъде, че са задължени да направят редица инвестиции за поддържане на хигиената в хотелите. Само че забравят, че същото правят и хотелиерите в България и Гърция", отбелязва Йоан Бася.

Социологът Джелу Думиника също смята, че хотелиерите в Румъния работят на принципа "за два месеца да спечелим колкото за година", но допълва, че вина имат и клиентите, които приемат подобни цени.

Туроператор е направил анализ на цените за настаняване в хотели с 3, 4 и 5 звезди в основните курорти в Румъния, България и Гърция. Анализът е показал ясно, че цените в Румъния са по-високи от тези в България и Гърция. Цената за настаняване в хотел с 3 звезди в румънския курорт Мамая е средно 30-50 евро на човек за нощувка, но може да достигне и 70 евро, ако е включена услугата "ол инклузив".

В Ефорие Норд и Костинещ настаняването може да струва 20-25 евро на нощ, докато в България, в хотел с 3 звезди, цените достигат само 20-22 евро за нощувка, а за "ол инклузив" се доплащат 5 евро. В Гърция цените също се движат между 22 и 25 евро, пише вестникът, но уточнява, че това са цени за юни.

Вестникът сравнява и обявени за юли цени в четиризвездни хотели. В Мамая цената на нощувката е 110 евро на човек, в Костинещ - 55 евро, в Ефорие Норд – между 67 и 112 евро. В курорта Слънчев бряг цената с включен "ол инклузив" е само 48-55 евро, а в Гърция на Халкидики – 90 евро. Върхът на всичко това е, че за курорта Мамая има голямо търсене, пише още Adevarul, като се позовава на местни експерти.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички