Подготвят нови ограничения на плащанията в брой


Подготвят нови ограничения на плащанията в брой
Снимка: iStock/Guliver

29862

Силно ограничаване на разплащанията в брой е една от целите на финансовата политика, която "Продължаваме промяната" смята, че трябва да предвиди бъдещото правителство. Ограниченията се отнасят и за гражданите, и за фирмите. Икономист: Таванът на кешовите плащания няма да свие сивата икономика

Промени в месечните ДДС декларации и подаване на сигнали от банките при преводи в чужбина от над 1 млн. лв. предложиха от "Продължаваме промяната" на днешните преговори между тях и "БСП за България", "Има такъв народ", "Демократична България", на тема "Финанси".

Съпредседателят на ПП Асен Василев посочи няколко мерки за контрол в сектора на финансите. Първата е ежемесечните декларации за ДДС да бъдат променени, така че да се подава информация за касови наличности и за това дали фактурата е била платена, отчасти платена или неплатена. Това, по думите му, ще позволи на НАП по-бързо да регистрира евентуални нарушения.

Друга мярка е банките да сигнализират на НАП при тегления от над 10 000 лв. в брой и да подават информация за преводи в чужбина от над 1 млн. лв. Василев представи също така идеята разпределението на дивиденти и изплащането им да става само по банков път, а не на каса.

По думите му, трябва да се криминализира или да се налагат големи глоби при плащане на пари "в плик", над основната заплата. Асен Василев обясни, че това е документна измама, като идеята е да бъде санкциониран не само работодателят, а и счетоводителят.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Европа се готви да ограничи плащанията в брой

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички