Полицията на Ню Ѝорк уволни куче-робот


Полицията на Ню Ѝорк уволни куче-робот
Снимка: Getty Images/Guliver

4637

Нюйоркската полиция ще спре да използва роботизираното куче, което беше наела. Причината е, че предизвиквало асоциации с епизод от сериал на Netflix "Черно огледало" и негативни реакции от разполагането му, съобщиха от силите на реда. Роботите илюстрират засилената милитаризация на американската полиция, посочват критиците. Нюйоркската полиция тества куче-робот

Полицията на Ню Йорк приключи договора си с "родителите" на кучето-робот - производителят Boston Dynamics. Дистанционно управляемата четиринога машина, която в полицията нарекоха Digidog не е на работа  от 22 април.

Полицията нае футуристичния пазител на реда миналата година, като началници заявиха, че устройството с изкуствен интелект ще помогне за „спасяването на животи, защитата на хората и защитата на офицерите“.

Роботите, чийто стандартен модел Boston Dynamics нарича Spot, са в състояние да се движат по сложен терен и да избягват препятствия, докато събират информация, като снимат и заснемат заобикалящата ги среда. Научиха роботи да танцуват (ВИДЕО)

Само че полицията предизвика възмущение, когато тества Digidog по време на арест в обществена жилищна сграда в Манхатън през февруари, преди да го използва при драма със заложници в Бронкс по-рано този месец, предаде БГНЕС.

Конгресменката Александрия Окасио-Кортес определи кучето като "роботизиран безпилотен самолет за наблюдение", а Американският съюз за граждански свободи изрази опасение, че може един ден да започне да взема решения за прилагане на закона.

Шефът на Ню Йорк за борба с тероризма Джон Милър заяви пред New York Times, че кучето ще бъде върнато в Boston Dynamics, защото се е превърнало в „мишена“ за хора, които критикуват полицията. Полицейското управление ще върне устройството по-рано от планираното, след като критиците го използват като дистопичен пример за прекалено агресивна полиция, съобщава изданието.

Първоначално договорът за 94 000 долара трябваше да продължи до август.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички