Политиките на МВФ нарушават човешките права?


Политиките на МВФ нарушават човешките права?
Снимка: Getty Images/Guliver

1940

Политиките по заемите на Международния валутен фонд подкопават целите на ООН за правата на човека и развитието. Това твърди независим експерт, сътрудник на хуманитарната организация, предаде БГНЕС.

Според него, в страните, които са изправени пред бедност и здравни кризи, такива политики могат да отслабят социалните разходи и да възпрепятстват зачитането на правата на човека и да доведат до увеличаване на безработицата, намаляване на трудовите стандарти и увреждане на общественото здраве и околната среда.

"Човешките права в кредитирането вече не могат да бъде пренебрегвани", пише Алфред де Заяс, натоварен от Съвета на ООН по правата на човека с отговорността да насърчава справедливостта в международния ред.

"Изразявам съжаление от факта, че практиките на международните финансови институции по кредитиране понякога противоречат на целите на ООН не само в областта на правата на човека, но и в постигането на целите за устойчиво развитие".

В доклада си той заяви, че МВФ настоява за агресивна приватизация и строги мерки.

„След политическите кризи и по време на дългове и икономически сътресения в Гърция, Аржентина и Тунис, политиките на МВФ налагат екстремни условия, които изискват съкращения в социалните разходи, докато милиони нямат достъп до здравни грижи или са безработни, но не получават обезщетения за безработица. Тази година финансовата институция отложи изплащането на заеми на Тунис, като поиска приватизацията на държавните банки и премахването на 10 000 работни места в публичния сектор”, посочва Де Заяс.

Експертът също така цитира академичен коментар, според който условията за подкрепа от МВФ - които изискваха кредитополучателите да демонстрират бърз растеж и консервативна фискална политика - отслабиха способността на африканските страни да отговорят на епидемията от ебола през 2014 г.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички