Полша постави условия на ЕС, за да спази петролното ембарго, иска равнопоставеност


Полша постави условия на ЕС, за да спази петролното ембарго, иска равнопоставеност
Снимка: iStock

3379

Няколко седмици преди Полша да спре напълно покупките на петрол от Русия, правителството във Варшава лобира за мерки от страна на ЕС, които да му помогнат да спази обещанието, съобщава Bloomberg.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки още през май обеща, че до края на годината страната му ще се опита да прекрати вноса на руски петрол по северната част на петролопровода "Дружба". Такъв ангажимент пое и германският му колега Олаф Шолц, тъй като и Германия разчита на внос по същата петролна връзка.

Тогава и двамата се стремяха да засилят въздействието на санкциите на ЕС, забраняващи покупките на морски петрол от 5 декември, като едновременно щадят вноса по тръбопроводи. След изявленията на Полша и Германия планът беше само страните, използващи южния участък на "Дружба" – Унгария, Словакия и Чехия, да продължат да купуват руски петрол по тръбопроводи. ЕС има нов план за руското петролно ембарго, България получава отсрочка

Сега обаче Полша настоява както за санкции по северната част на връзката – създаване на правно основание за Варшава да прекрати договорите с Русия, така и за система от тарифи за тези, които получават доставки по южната част на връзката. Европа спешно се запасява с руски дизел, преди да започне ембаргото

"Според нас въвеждането на допълнителни санкции, включително за северната част на петролопровода "Дружба", изисква съответни разпоредби на ниво ЕС. Полша си сътрудничи с Германия по въпроса", заяви полското министерство на климата за Bloomberg. ЕС и руския петрол - кой и колко внася?

По-рано германското министерство заяви, че "проучва и обсъжда" прекратяването на вноса на тръбопроводи "под висок натиск". То допълни, че регламентът за санкциите проправя пътя на ЕС да отмени изключението за внос по тръбопроводи, когато дадена държава членка има достатъчен напредък, за да диверсифицира източниците си на доставки.

През 2021 г. Русия доставяше около 720 000 барела суров петрол на ден в Европа през "Дружба", като най-голям дял от обема отиваше за Полша и Германия. Според запознати, пожелали анонимност, залогът за Полша е и конкурентоспособността на най-голямата рафинерия в страната – PKN Orlen, която се опасява, че унгарският конкурент MOL ще получи конкурентно предимство от достъпа до по-евтин руски суров петрол. Преди санкциите: Русия загуби 90% от най-големия си европейски петролен пазар

Според полското министерство на климата е нужно да се въведе "механизъм за равнопоставеност" по отношение на руския петрол по тръбопроводите. Ако обаче ЕС въведе подобен механизъм, това ще се отрази негативно и на рафинерията на "Лукойл" в Бургас, която ще бъде натоварена с допълнителна финансова тежест. Заради високите цени: България налага данък върху свръхпечалбата на "Лукойл Нефтохим"

Orlen посочва, че е подготвена за потенциалното спиране, тъй като е в състояние да замени вноса от "Дружба" с алтернативни доставки, но има нужда от решения на правителството, ако трябва да анулира валидни договори с руски доставчици. Недостиг, високи цени и неяснота: Какво се задава след ембаргото на руския петрол?

Компанията намали вътрешната си зависимост от руския петрол до 30% след войната в Украйна, като замени суровия петрол с доставки от други източници, главно от Саудитска Арабия и Норвегия. Министерството на климата на Полша съобщи, че страната вече не внася суров петрол от Москва по море.

Липсата на общоевропейско решение може да даде основание на полската рафинерия да продължи вноса от "Дружба" и след края на 2022 г. Санкциите биха се счели за форсмажорни обстоятелства и така да се избегне нарушение на договора. Миналата седмица стана ясно, че Orlen е поискала да получи петрол от тръбопроводната система "Дружба" през 2023 г. – ход, който според компанията е "само за да резервира потенциален транзитен капацитет". Европа или Русия - кой ще пострада повече от петролното ембарго?

Според полски официални лица още има голям шанс страната да спре всички сделки с Москва и да се намери политическо решение.

Докато санкциите за северния участък на "Дружба" изискват единодушие и срещу тях ще се противопостави Унгария, решението на ЕС за тарифите ще се нуждае от по-малка подкрепа с мнозинство от националните правителства. Без вноса от Русия: Европа скоро ще изпадне в дизелова криза

Според запознати по въпроса се разглеждат и други инструменти. Въпросът може да бъде обсъден от лидерите на ЕС на срещата им на върха в средата на декември, където ще присъстват и Моравецки, и Шолц.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

След "Северен поток": Откриха теч и на ключов нефтопровод в Европа

Европа е на прага на криза с дизела. Какво следва?

Путин: Таванът на цената на нефта ще има последствия

Танкери с руски петрол може да бъдат изоставени в морето

Заради санкциите: Сърбия бърза да намали енергийната си зависимост от Русия

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички