Полша ще разследва Доналд Туск за данъчни измами


Полша ще разследва Доналд Туск за данъчни измами
Снимка: Европейски парламент

2906

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще бъде разследван от властите във Варшава заради подозрения, че не е предприел необходимите действия за предотвратяване на измами с ДДС, докато е заемал премиерския пост в страната (2007-2014 г.). Това съобщава Politico, цитирано от "Фокус".

Марчин Хорала, председател на комисията по въпросите за ДДС и член на управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ (ПиС), заяви, че има „поне подозрение“, че Туск „или не е контролирал достатъчно данъчните служби, или не е предприел подходящи действия, които биха могли да предпазят държавния бюджет от измами с ДДС".

Партията обвинява правителството на Туск, че е допуснало 250 милиарда злоти (58,8 милиарда евро) да бъдат откраднати от държавния бюджет поради измами с ДДС. На свой ред Туск отвърна, че е работил, за да овладее проблема и обвини ПиС, тогава в опозиция, за възпрепятстване на усилията на кабинета му.

„Нямам илюзии. Не съм тук, защото вярвам във вашите добри намерения да стигнете до истината. Тук съм, защото уважавам институциите на полската държава“, бяха думите, с които Туск отговори на Хорала.

Той също така критикува комисията, че се фокусира само върху времето на управление на партията „Гражданска платформа“, без да обръща внимание на правителствата на ПиС, които управляват страната от 2005 до 2007 г. и след 2015 г.

Измамите с ДДС са общоевропейски проблем, като Европейската комисия оценява, че през 2016 г. страните-членки са загубили 147,1 милиарда евро, или 12,3% от очакваните приходи от ДДС. Полша е в горната част на скалата на ЕС, когато става въпрос за измами, въпреки че страни като Италия, Гърция и Румъния имат по-високи нива. Според правителството на ПиС процентът на измамите е намалял.

Туск е обект на няколко парламентарни и съдебни разследвания, нещо, което неговите поддръжници виждат като част от усилието на ПиС да подкопае авторитета му в страната, в случай че реши да се кандидатира на президентските избори през следващата година, след като изтече мандатът му като председател на Европейския съвет.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички