Португалия временно премахна ДДС на над 40 хранителни продукта


Португалия временно премахна ДДС на над 40 хранителни продукта
Снимка: iStock

2514

Лявото правителство на Португалия смята временно да премахне ДДС върху 44 основни хранителни продукта в опит да се справи със силната инфлация. Мярката е част от споразумение, подписано с производителите и търговците, за да се стабилизират цените възможно най-скоро. Освен това се планира и финансова подкрепа за земеделските производители и животновъдите. „Пакетът от мерки ще струва на държавата около 600 млн. евро“, заяви министър-председателят Антониу Коща вечерта в понеделник в Лисабон, цитиран от dpa-AFX.

Премахването на ДДС върху храни като хляб, макаронени изделия, ориз, краве мляко, яйца, кисело мляко, сирене, олио, масло, месо и риба ще важи първоначално за срок от 6 месеца и при нужда ще бъде удължено. Пакетът от мерки трябва да бъде одобрен от парламента. Правителството обаче разполага с мнозинство в него.

В Португалия инфлацията през февруари беше 8,2%. Нивото е сходно с това в Германия, където потребителските цени през февруари бяха с 8,7% по-високи от тези през същия месец на 2022 г. В Португалия обаче много хора разполагат с по-малко възможности за маневриране, когато става дума за разходи заради значително по-ниските заплати.

В България пък инфлацията е двойно по-висока, макар че се забави до 16% през февруари. Същевременно хранителните стоки у нас поскъпнаха с 2,4% само през февруари спрямо предходния месец – най-бързият месечен темп от април 2022 г. По-ниската инфлация не означава, че цените намаляват, а само, че растат малко по-бавно.

Инфлацията при хранителните продукти в Португалия неотдавна достигна 20,1%. А ДДС върху повечето хранителни продукти е 6%. За сравнение, макар да се забавя, най-осезаем на годишна база в България остава точно ръстът при храните – 23,8%.

Коща обяснява силната инфлация основно с войната в Украйна. Той предупреди, че не е изключено увеличението на цените да продължи и след влизането в сила на пакета от мерки. „Никой не знае колко дълго ще продължи тази война и докато тя продължава, съществува риск производствените разходи да не спират да се увеличават“, призна той.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Португалия ограничава Airbnb заради жилищната криза

Таван на цената принуди македонците да си резервират хляб

БХРА настоява за запазване на 9% ДДС за ресторантите

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички