Безусловният базов доход не е магическо решение, но може да помогне на милиони


Безусловният базов доход не е магическо решение, но може да помогне на милиони
Снимка: iStock/Guliver

4086

Коментар на Антъни Пейнтър за The Guardian

Идеята за безусловен базов доход просто не иска да изчезне. В същността си тя е много проста – всеки гражданин получава редовно определена сума, без да се налага да прави нещо срещу това. Все пак в различните страни, в които се обсъжда, има вариации. Навсякъде обаче се наблюдава желание опцията да се обсъжда и изследва.

Предполага се, че базовият доход ще позволи на хората да имат по-голям контрол над живота си, като им даде сигурност. Но ще станем ли по-мързеливи, ако го имаме? И дали фактът, че смятаме така, не показва тревожно негативната ни представа за собствения ни вид? Повечето модели за базов доход не елиминират необходимостта от работа, а позволяват повече свобода за професионален избор, шанс да се избяга от системата и бюрокрацията.

Скъпо ли ще бъде? Работеща система на базов доход ще струва на Великобритания 1% от БВП. Това е съизмеримо с решенията на правителството в последните 20 години да увеличат пенсиите и социалните помощи, да намалят корпоративния данък и др. Някои критици дават примери с нереалистично висок базов доход и после го обявяват за твърде скъп. Има и твърдения, че мярката ще навреди на хората с увреждания и социално слабите. Но всъщност тя заменя – частично или изцяло, помощите. Така че основните нужди на хората ще бъдат посрещнати.

Твърди се още, че базовият доход ще бъде сложен за прилагане от административна гледна точка. По-сложен от настоящата данъчна система? Едва ли. И защо богатите да получават същата сума като бедните? Ами може просто да им се налагат по-високи данъци.

Базовият доход не е магическо решение. Не дава отговори на всички въпроси, нито може да се приложи без задълбочени дискусии и експерименти. Такива предвиждат Финландия, някои провинции в Канада и отделни градове в Дания, както и град Глазгоу.

Ако тези дебати зациклят, би било трагедия за хората, които искат прогресивна промяна. Ако сме общество, което приема сериозно въпросите за сигурността и човешкото достойнство, трябва да говорим по темата в широк аспект, а не да я игнорираме.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички