Brexit - със сделка, без сделка, общи избори. Какво ще се случи?


Brexit - със сделка, без сделка, общи избори. Какво ще се случи?
Снимка: Getty Images/Guliver

2914

След като отново отхвърлиха с голямо мнозинство сделката на премиера, сега е ред на членовете на Камарата на  общините да диктуват следващите ходове.

Днес депутатите ще гласуват дали да продължат към Brexit без сделка. Това ще бъде свободно гласуване от страна на Торите, което ще позволи на министрите, привърженици на Brexit, да скъсат с правителствената политика и да гласуват за напускане на ЕС на 29 март без споразумение, пише Times, цитиран от БГНЕС.

Тереза Мей едва прикри своето противопоставяне, предупреждавайки за „потенциална вреда за Съюза, ако Великобритания напусне без сделка“. За да подсили позицията си, тя каза, че днес ще публикува "основните политики, които трябва да бъдат въведени"  при Brexit без сделка. Те включват митата на Обединеното кралство и договореностите за границата със Северна Ирландия. Ако депутатите не подкрепят сделката, това ще стане официална политика, каза тя.

Какво се случва, ако депутатите отхвърлят напускането на ЕС без сделка?

Това е най-вероятният резултат, като се има предвид, че лейбъристите и голям брой депутати от Торите няма да я подкрепят.

Ако това се случи, утре ще има ново  гласуване дали да се поиска удължаване на процеса по член 50. Какъв ще бъде срокът на удължаване също ще бъде въпрос на дебати за депутатите: правителството може да определи времева рамка, но тя може да бъде изменена.

Тереза Мей каза, че ако това се случи, министрите ще се стремят да постигнат съгласие за удължаване на срока в Брюксел и да представят законодателството, необходимо за промяна на датата на напускане на Съюза.

Ако законодателството не бъде променено, Великобритания ще напусне с или без сделка на 29 март.

Какво ще направи Брюксел?

Удължаването на срока за излизане от ЕС не може да се предвиди със сигурност. Удължаването  ще трябва да бъде одобрено от всичките 27 лидери на ЕС в Брюксел до осем дни. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ако удължението продължи след май, Обединеното кралство ще трябва да участва в европейските избори, което е нежелана перспектива.

Лидерите на ЕС биха могли да откажат удължаване на срока, в случай че Уестминстър няма ясна представа какво ще прави и какво ще се случи. Дипломатите предупредиха, че някои европейски правителства обмислят "напълно прекратяване на отношенията" на 29 март без никаква сделка.

Това все още е малко вероятно, тъй като ЕС няма да иска да бъде държан отговорен за стартиране на процедурата за излизане на Великобритания без сделка, когато депутатите са поискали удължаване на срока. Въпреки това, те биха могли да поставят  на депутатите ултиматум: да сключат сделка, да обявят нов референдум или да намерят алтернатива до 29 март или няма да има удължаване.

Може ли правителството да получи нови отстъпки от ЕС за трето приемливо гласуване?

Ангела Меркел, германският канцлер, каза на другите лидери на ЕС, че на срещата на върха следващата седмица, Великобритания трябва да „погледне към пропастта“, а в понеделник Юнкер заяви, че вчерашният вот е последният шанс.

Дипломатите заявиха, че линията е договорена на равнище ЕС и няма да има нови преговори преди третото гласуване след срещата на върха. Малко вероятно е тази позиция да се промени много, ако се промени изобщо. ЕС не иска Brexit без сделка, но няма да положи усилия да го избегне.

Има ли мнозинство за какъвто и вид сделка за Брекзит?

Не, въпреки че това може да се промени. Мнозинството от депутатите подкрепят по-мек Brexit в сравнение със сделката на Тереза Mей или нов референдум и нито една от страните няма да отстъпи.

Поддръжниците на Brexit в норвежки стил все още не са убедили лейбъристите да променят политиката си и да се съгласят да държат Великобритания в рамките на единния пазар. Много депутати от лейбъристите се противопоставят на това, тъй като това би означавало продължаване на свободата на движение.

Мъртва ли е сделката на Мей?

Не напълно. Ако парламентът не може да се съгласи с алтернатива, това може да бъде единствената останала опция. Достатъчно депутати от Лейбъристката партия могат да се откажат от своята позиция в дните преди 29 март, за да подкрепят сделката, пред страха от нещо по-лошо. Това би било по-вероятно, ако ЕС откаже да удължи срока.

Може ли Тереза Мей да бъде принудена да подаде оставка или да се насрочат избори?

В нормални политически времена нито един премиер не би могъл да оцелее в поражение от такъв мащаб за втори път. Но това не са нормални политически времена.

Тереза Мей оцеля при вота на доверие и поставянето под въпрос на нейната роля на лидер, а  и няма ясни механизми за нейното отстраняване. Нито пък тя е показала желание да се оттегли. Това би могло да се промени след 29 март, ако бъде постигнато съгласие за удължаване, но няма очевиден кандидат на партията, който да успее да направи нещо по-добро. Подобни проблеми има и с изборите. Може да се преодолее неразрешимата ситуация в Уестминстър, но с около 100 от нейните собствени депутати, които се противопоставят на нейната стратегия, е трудно да се види на каква платформа може да застане тя.

Това не означава, че някой от вариантите може да бъде напълно изключен. Както сам, министър-председателят заяви  след вчерашния вот, няма нищо друго освен „незавидни възможности за избор“.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички